İçeriğe geç

WordPress SEO Ayarları

WordPress kullanım kolaylığı bakımından şu an içerik geliştiriciler tarafından en çok tercih edillen içerik yönetim sistemi olarak kral koltuğunda oturuyor. WordPress SEO ayarları hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Öncelikle wordpress nedir yakından tanıyalım.

WordPress Nedir?

WordPress GPL Lisansına sahip PHP dili ve MySQL veri tabanı kullanılarak yazılmış bir CMS’dir. Bu özelliği sayesinde blog veya makale yazımı olarak değil aklınıza gelebilecek bir çok içeriğin düzenlenip yayınlanabileceği bir platform olduğu anlaşılmaktadır.

Google tarafından çok hızlı bir şekilde indekslenmesiyle bilinir ki bu da bizim yapacağımız SEO üzerinde büyük etkisi var demektir. Google’ın kullanıcı deneyimi açısından büyük önem verdiği hız konusunda WordPress bize yardımcı oluyor. WordPress için Google Site Kit adında bir eklentisi bile mevcut.

WordPress’in başlangıç hikayesi 2001 yılına kadar uzanır. Bu sebepten dolayı aslında çok genç bir sistemdir. Kullanım kolaylığı, çok geniş kullanıcı kitlesi ve kullanım rahatlığına odaklanmış bir yayın yazılımı olup açık kaynak kodludur.

İlk çıkış dönemlerinde ne kadar bir blog alt yapısı olarak kullanılsa da bugün adı WooCommerce olan bir eklenti ile kullanıcılara e-ticaret yapma fırsatı vermektedir.
Türkiye’de bu sistemi kullanan milyonlarca ziyaretçiye sahip siteler bulunur. Bunlardan bir tanesi de en büyük haber yayın organlarından biridir.

wordpress seo ayarları nasıl yapılır
WordPress SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

WordPress Özellikleri Nelerdir?

İçerik yönetim sistemleri yazımda kısaca bahsettiğim üzere bir çok eklenti ve bileşen ile kullanılıp, geliştirilmekte ve farklı deneyimler sunmaktadır. Basit, hızlı ve kişiselleştirilmiş ayalarını yapma olanağınız sayesinde kendinize bambaşka bir platform yaratma şansı sunar.

WordPress’in sunduğu temalar haricinde her kullanıcı için kendi temasını geliştirme fırsatı verir. Bu kısımda tabii bir miktar kod bilgisine ihtiyaç duyacaksınız. HTML5, CSS, Javascript gibi kodlama bilgisine ve hatta BootStrap gibi kütüphanelere aşinalığınız varsa çok harika temalar ortaya çıkarabilirsiniz.

  • Basit ve Kullanışlı: WordPress ile inşa edilmiş bir internet sitesine sahip olmak için geliştirici olmanız gerekmez. Yeni başlayan kullanıcılar için basit bir kullanım ve kuruluma sahiptir.
  • Esnek ve Geliştirilebilir: Tamamen açık kaynak kodlu olarak geliştirildiğinden bahsetmiştik. Esnek yapısı sayesinde projeleriniz çerçevesinde özel geliştirmeler yapabileceğiniz bir yazılımdır.
  • Ücretsiz Eklenti ve Temalar: Benzersiz bir geliştirici topluluğuna ev sahipliği yapan WordPress için sunulan yüzbinlerce eklenti ve tema vardır. Üstelik bunların birçoğu tamamen ücretsiz olarak kullanımı açılmıştır.

Başlangıç seviyesinde ki kullanıcılar için çok detaylı içeriğe sahip dökümantasyon fırsatı sunar. Büyük bir kullanıcı kitlesine sahip oluşu ve açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemi olduğundan birden fazla platform da soru cevapların kolayca bulunmasına imkan tanır.

WordPress SEO Ayarlarına Başlarken Altın Değerinde İpuçları

WordPress SEO ayarları ile ilgili detaylara girmeden önce hosting ve tema başlıklarını dikkatlice okumanızı tavsiye ederim.

Güvenilir Hosting Firması ve SSL Sertifikası

Eğer sitenizin arama sonuçlarında gerçekten bir başarı elde etmesini istiyor, emeklerinizin boşa gitmesini istemiyorsanız güvenilir bir hosting firması seçmelisiniz. Kaliteli ve yüksek performans sunan bir hosting hizmeti; site hızı, güvenlik ve uptime süresi gibi konularda size en iyi deneyimi sunacaktır. Site hızı hem teknik hem de kullanıcı deneyimi açısından web sitenizin arama sonuçlarında ki sıralamasını etkileyen temel faktörlerden birisidir.

Önemli İpucu : Google’ın HTTP protokölünde kalan siteleri SEO açısından devre dışı bıraktığını da düşünürsek, wordpress SEO ayarları temelinde diyebileceğimiz SSL sertifikalı bir siteye sahip olmak en önemli adım olacaktır. Çoğu hosting firması ücretsiz SSL sertifikası verdiği gibi aktivasyonu konusunda size destek de verecektir.

WordPress İçin Tema Seçimi

WordPress kullanıcıyı kurulumdan sonraki ilk aşamada bile yanlız bırakmaz. Sunduğu bir çok ücretsiz tema ile yola koyulurken en yakın arkadaşınız olur.
WordPress’in kendi orjinal temaları olduğu gibi dış kaynaklı firmalar tarafından da tema dizaynı yapılmaktadır. Bunlar genel de ücretli olmakla beraber şanslıysanız arada sırada promosyona düşen premium temaları ücretsiz olarak edinebilirsiniz.

İpucu : Google pagespeed testinde yüksek ortalamaya sahip olabilmek için tema seçimine daha az kod ile fonksiyonları hızlı çalışan temalar tercih ederek başlayabilirsiniz. Örnek olarak generate press, neve ve astra gibi temaları incelemenizde fayda var. Hızlı açılan ve çalışan wordpress temaları sayesinde sitenizi ziyaret eden kullanıcılar hız konusunda sorunsuz bir deneyim yaşacaktır.

Wordpress SEO Tema Seçimi
WordPress SEO Tema Seçimi

Dış kaynak tema için theme forest örnek gösterilebilir. Profesyonel wordpress temaları, haber sitesi temaları, magazin temaları için göz atabilirsiniz.

Temalar direkt olarak yönetici panelinde bulunan “Görünüm” sekmesinden yükleme aracı kullanılarak yüklenir. Bunun haricinde FTP ( File Transfer Protocol ) kullanarak da aynı şekilde tema yüklemesi yapabilirsiniz. Ayrıca wordpress için tema seçerken dikkat etmeniz gerekenler konusuna göz atmak isteyebilirsiniz.

WordPress SEO Ayarları İçin Eklentiler

Site içi SEO çalışmalarınız için kullanabileceğiniz eklentilere geçmeden önce SEO için temel taşları yerine koyalım. Herşeyden önce Google Search Console‘ kaydınızı tamamlayın ve google’a mülk sahipliğini belirtin.

SEO çalışmalarınızı analiz edebilmeniz için muhtemelen en yakın dostunuz olacak Google Analytics bağlantısını 2. adım olarak uygulayın. Bu iki adımı tamamladıktan sonra eklentilere göz atmaya başlayabilirsiniz.

İpucu : WordPress SEO ayarları hakkında daha önceden tecrübeniz bulunmuyorsa üzülmeyin. Google Search Console ve Google Analytics bağlantı ayarları size karmaşık gelebilir. Burada sizi bu dertten kurtaracak Google Site Kit’i kullanabilir, tek tıkla tüm bağlantıları kolaylıkla yapabilirsiniz.

Ücretli ve Ücretsiz WordPress SEO Eklentileri

Sitenizi optimize etme aşamasında en büyük yardımcınız olan SEO eklentileri, basit ve gelişmiş yapılandırma işlemlerinde size yardımcı olacak. WordPress site sahipleri tarafından en çok tercih edilen SEO optimizasyon eklentileri;

rank math seo eklentisi
Rank Math SEO Eklentisi, Piyasada Uzun Süredir Kendine Yer Etmiş Rakiplerini Sunduğu Ücretsiz Özellikler İle Rekabet Dışına İtiyor

Basit ayarlamalar ile etkili çözümler elde edebileceğiniz bu eklentiler; içerik ve sayfalarınızın başlık & meta ayarlarını kolaylıkla düzenlemenizi sağlayacağı gibi sitemap ayarlarınızı da özel olarak yapmanıza imkan verecek.

İpucu : Saydığımız 3 SEO eklentisinin tamamında tarama fonksiyonlarına (Crawl / Googlebot) dayalı seçenekler bulunur. Stratejinizi planlarken etiketler, kategori sayfaları, arşivler gibi bölümlerin google tarafından index alınıp alınmaması konusunda karar vermelisiniz. Aynı şekilde do follow ve no follow komutlarını da ayarlamanız mümkün.

İpucu 2 : Burada nacizane tavsiyem, siteyi yayına almadan önce hangi ayarlar yapıldıysa o şekilde bırakmanız. Eğer 4-5 ay sonrasında bu ayarları değiştirmek isterseniz, mutlak bir sıra kaybı yaşayacak ve motivasyonunuz düşecektir. Bunun en temel nedeni sitenizi zaten tanımış olan google’ı yeni bir öğrenime (yapay zeka) sokacak oluşunuzdur.

Bunların yanında içeriklerinize işlevsellik katması açısından veya ürün, hizmetlerinizin pazarlama çalışmaları için kullanabileceğiniz bir çok wordpress eklentisi mevcut. Temel olarak saymak gerekirse;

1- Table Of Contents

Table of contents kullanıcı deneyimi için harika bir araçtır. WordPress seo ayarları için en çok kullanmanızı tavsiye edebileceğim eklentilerden biridir.

Bu SEO eklentiSİ, kullanıcıların verdiğiniz başlıklara atlamak için kullanabileceği bir içindekiler tablosu oluşturur. Ayrıca, gönderilerinize bir HTML tablosu ekleyen ve sayfa içinde dahili olarak köprüler oluşturan otomatik bir özelliği vardır.

Bu eklenti, bağlantıları Editör’e sabit kodlamak yerine, özellikle sayfada görünen içerik başlıklarına dayalı olarak bağlantıları otomatik olarak oluşturur.

2- Schema Eklentileri

Schema markup (featured snippets), web sitenizin rakiplerinizden öne çıkmasına yardımcı olmanın önemli bir yoludur. İşte bu yüzden schema eklentisine ihtiyacınız var ve aktif olarak kullanmalısınız. Rank Math gibi optimizasyon eklentilerinde bazı schema türleri otomatik olarak gelse de spesifik schema biçimlendirmesi için eklenti kullanabilirsiniz.

Bu eklentileri firmanızı yakından tanıtmak, ürünler, hizmetler, etkinlikler, insanlar, yemek tarifleri ve kullanıcı yorumları gibi birçok farklı açıdan yararlanmak üzere kullanabilirsiniz.

Mevcut schema kod ve ayarlarınızı kontrol etmek için : Google zengin sonuçlar testi veya Schema.org sitesinden faydalayabilirsiniz.

3- Push Notifications (Anında Bildirimler)

Bir siteyi ziyaret ettiğinizde karşınıza gelen “çerezleri kabul et” kutusunu hatırladınız mı?

Sitenizi ziyaret eden ve çerezleri kabul eden kullanıcılara kendiniz bir ürün, hizmet veya yeni bir makale ile ilgili hatırlatmak için etkili bir yoldur. Bu tarz SEO çalışmaları için kullanabileceğiniz eklentilere one signal push ve pushengage‘i örnek gösterebiliriz.

4- OptinMonster ve Mailchimp

Aynı şekilde sitenizi ziyaret eden kullanıcılardan haber bülteninize kayıt olmayı isteyebilir, bu sayede çalışmalarınızı, ürünlerinizi onlara tek bir mail göndererek sitenize tekrar davet edebilirsiniz. Geri gelen kullanıcılar (returning visitors) SEO çalışmaları için çok önemlidir. Wordpess SEO ayarlarınız için bu iki eklentiden birini mutlaka kullanmanızı tavsiye ederim.

5- WPForms

Sitenizde bir iletişim formu bulunması, kullanıcıların size kolaylıkla ulaşabilmesini sağlayacaktır. Ücretsiz versiyonunda bulabileceğiniz yeterli seviyede form teması mevcut, kullanmanızda fayda var.

WordPress’e yükleyebileceğiniz her bir eklenti sisteme farklı özellik ve işlevsellik katar.
Bu bir güvenlik aracı olabileceği gibi bir SEO aracı ya da bir resim optimizasyon eklentisi olabilir.
WordPress kullanıcıya ortalama 40.000 civarında eklenti sunar. Ancak şunu belirtmek de fayda var, içerik yönetim sisteminde kısaca bahsettiğim üzere bu eklentilerin çoğu farklı geliştiriciler tarafından yaratılmıştır.

Bu yüzden güvenlik başta olmak üzere bir çok konuda güncellemeleri sıkı takip etmeniz gerekir. En son 3 yıl önce güncelleme almış bir eklenti hiçbir işinize yaramayacağı gibi başınızı ağrıtmaktan başka hiçbir işe yaramaz. Öne çıkan wordpress eklenti türlerine göz atabilirsiniz.

wordpress seo - cache eklentileri ile site hızlandırma
Cache eklentileri kullanarak, sitenizin hızlandırma çalışmalarını yapabilir, kullanıcıların sitenize daha hızlı erişmesini sağlayabilirsiniz.

WordPress’de Cache Eklentisi (Önbelleğe alma) Kullanmanın Önemi

Basit bir ifadeyle,  önbelleğe alma, içeriğinizin statik sürümlerini oluşturma ve bunu ziyaretçilere sunma sürecini ifade eder. Statik sayfalar genellikle tarayıcılarda hızlı bir şekilde oluşturulur. 

Bu, web sitenizin daha hızlı performans göstermesine imkan tanır. Basit bir ifadeyle, siteye giren her kullanıcının bilgisayarında bir çerez dosyası oluşturulur ve siteye bir sonraki girişinde tüm site öğeleri tekrar sunucudan çekilmeye gerek kalmadan kullanıcı ekranında anında açılır.

Önemli İpucu  : Ülkemizde kişisel verileri koruma kanunu, yurt dışı (özellikle avrupa bölgesi için GPDR) ziyaretçileriniz için ise sitenizin bir gizlilik politikası sayfası olmalı ve bu sayfada sitenizi ziyaret eden kullanıcı bilgilerini nasıl ve hangi amaçla topladığınızı açık bir şekilde beyan etmelisiniz. Bunun için bir cookie eklentisi kurarak kullanıcıları bilgilendirilmelisiniz.

Peki, WordPress’de Cache Eklentisi(Önbelleğe alma) Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

1- İlk olarak, web sitenizin hızını ve performansını artırır. Statik önbelleğe alınmış dosyalar, dinamik veritabanı sorgularından daha hızlı yüklenir ve bu, web sitenizin daha hızlı ve daha iyi performans göstermesine yol açar.

2- Daha hızlı web siteleri sadece hızlı yüklenmekle kalmaz, aynı zamanda arama motorlarında olumlu bir sıralama elde eder. Bu, açıkçası, içeriğinizin kalitesi ve SEO ayarlarınız gibi diğer metriklere de bağlıdır.

3- Önbelleğe alınmış web siteleri, genel olarak daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Daha hızlı bir site, kullanıcıların daha iyi gezinmesine yardımcı olur.

WordPress’de önbelleğe alma işlemleri için kullanabileceğiniz başlıca eklentilere ; Litespeed, W3 Total Cache, WP Fastest Cache ve WP Rocket’ı örnek gösterebiliriz. Cache eklentilerini ilk defa kullanacaksanız yardım almanız gerekebilir. Cache eklentileri içinde yapacağınız yanlış bir ayar sitede kullanacağınız temanın işleyişini bozacaktır.

Ayrıca incelemek isteyebilirsiniz : 8 Adımda WordPress Site Hızlandırma İşlemleri

Kalıcı Bağlantı Ayarları

WordPress SEO Ayarları arasında en önemli adımlardan birisi kalıcı bağlantıları ayarlamanız olacaktır. Kullanıcılar mümkün olduğunca sade ve anlaşılır bağlantılardan hoşlanır. WordPress varsayılan olarak en ideal seçeneği kullanmaktan kaçınır.

Bunu ilk kurulum sonrasında manuel olarak düzenlemeniz gerekir. WordPress yönetim panelinizde Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sayfasını ziyaret ederek buradan “Yazı İsmi” seçeneğini işaretleyerek ayarları kaydetmelisiniz.

İpucu : Siteniz henüz yayına hazır değilse, yönetim panelinde bulunan ayarlar->okuma sayfasının en altında bulunan “Arama motorlarının bu siteyi dizine eklemesine engel olmaya çalış” kutucuğunu işaretlerseniz, google’a sitenizi henüz yayına hazır olmadığı mesajını verebilirsiniz.

İmaj Dosyalarını Optimize Edin

Yayınlamış olduğunuz sayfa ve içeriklerde mümkün olduğunca bol görsele yer vermelisiniz. Fakat paylaşacağınız bu görsellerin dosya isimleri, boyutu ve alt etiketlerini düzenlemeyi unutmamalısınız. Yapmış olduğunuz tüm WordPress SEO Ayarları boşa gitmemesi için buna da dikkat etmelisiniz. Bu konuyla alakalı wordpress site hızlandırma konusuna göz atabilirsiniz.

Sonuç

WordPress SEO dostudur. Yukarı da google ile aralarının çok iyi olduğunu ve google’ın Analytics , Search Console , Tag Manager gibi araçlarını kolay yoldan bağlamak için bir eklenti geliştirdiğinden de bahsettim.

WordPress ile yönetilen bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız öncelikle domain ve hosting konularına değindiğim SEO Başlangıç Rehberine göz gezdirmenizi tavsiye ederim. Ayrıca wordpress seo hosting farklılıkları için normal hosting ve wordpress hosting arasındaki farklara bakabilirsiniz.

Bu sitede sizlere ayrıntılı olarak wordpress nasıl kurulur ayarları nasıl yapılır gibi bilgilere yer vermeyi düşünmüyorum keza bu bilgiler binlerce web sayfasında bulunuyor. WordPress SEO ayarları ile ilgili aklınıza takılan birşey varsa lütfen bana iletişim sayfası ve sosyal medya hesaplarından ulaşın.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler. 🙂
Görüşmek üzere

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir