İçeriğe geç

Başlıca WordPress Eklentileri ve Türleri

WordPress’in en sevdiğim yanı sizi tasarım konusunda özgür bırakması. Sahip olduğu  binlerce eklenti sayesinde sitemizi hem SEO açısından performansını arttırmaya yardımcı olurken, güvenlik eklentileri de ile sizi muhtemel saldırılara karşı koruyabiliyor. Bir çok yönden web sitemizi geliştirmemizi sağlayan wordpress eklenti türlerini birlikte inceleyelim.

WordPress Eklentileri

1- E-ticaret

E-ticaret yapmak istiyorsanız wordpress size  woocommerce adlı bir eklenti sunuyor.  Aslında eklenti demek yerine başlı başına bir e-ticaret alt yapısı demek daha doğru olacaktır. Kurulumunun kolay olması, diğer wordpress eklentileri ile uyumlu çalışabilmesi, çeşitli ödeme yöntemlerini kabul etmesi gibi yönleriyle fiziksel veya dijital hizmet ve ürünlerinizi çevirimiçi satmanıza olanak sağlar. İsterseniz kendi içerisinde bulunan bir çok ücretli eklentiyide sahip olabilir ve e-ticaret operasyonunuzu iyileştirebilirsiniz.

woocommerce-logo

2- Arama Motoru Optimizasyon (SEO) Araçları

Rank Math

Rank Math, wordpress site sahiplerinin yaygın olarak kabul edilen en iyi uygulamalara dayalı yerleşik önerilerle içeriğini optimize etmesini kolaylaştıran WordPress için bir Arama Motoru Optimizasyonu eklentisidir . Önemli WordPress SEO ayarlarını kolayca özelleştirin, hangi sayfaların dizine eklenebileceğini ve web sitenizin yapılandırılmış verilerle aramada nasıl görünmesini istediğinizi kontrol edebilirsiniz.

Rank Math - WordPress SEO Eklentisi
Rank Math – WordPress SEO Eklentisi

Bunu da okumak isteyebilirsiniz : Google Hızlı İndex Almak İçin İpuçları

Rank Math, Yoast ve All In One SEO gibi seo optimizasyon araçlarından daha sonra piyasa sürülmesine rağmen kullanıcı tabanını çok hızlı bir şekilde büyülterek kısa sürede 700.000 wordpress sitede kullanılmaya başlandı ve bu rakam hızla büyümeye devam ediyor.

Rank Math’in diğer rakipleri gibi hem ücretsiz hem de ücreti bir versiyonu bulunuyor ancak ücretsiz versiyonunda bulunan özellikleri ile diğer rakiplerinin önüne geçmiş durumda. Kullanmaya başlamadan önce ücretli ve ücretsiz versiyon karşılaştırmasına göz atabilirsiniz.

Yoast SEO

WordPress ile kullanabileceğiniz en iyi SEO araçlarından biridir.  Kaliteli içerik sağlayabilmeniz için size her adımda ayar yapabilme şansı verir. SEO çalışmalarında anlık değişimler olabileceği için rakiplerinizden geri kalmamanız adına en iyi eklentileri kullanmanız gerekir.

Yoast’da arama motoru optimizasyonu anlamında ilk akla gelen eklentilerden biridir. Yaptığınız çalışmaların SEO uyumlu olup olmadığını size verdiği yeşil gösterim ile ifade eder. Yoast tamamen ücretsiz bir SEO aracı olsa da pro özelliklere sahip olmak için tam sürüme geçmeniz gerekmektedir.

yoast-logo

All in One SEO

Bu eklenti de aynı şekilde web sitenizin SEO uyumlu olması için çıktığınız yolda bir çok ayrıntı ile beraber size destek olur. İçeriklerinizi girerken title ve description gibi bilgileri girerel ve index ayarlarını yapmak gibi basit ama temel görevleri yerine getirmenizi sağlar. Yoast SEO gibi tamamen ücretsizdir ancak pro sürüme geçerek bütün özelliklere sahip olabilirsiniz.

all-in-one-seo-pac

3- Hız Optimizayon Eklentileri

LiteSpeed  Cache

Hiçbir kullanıcı yavaş bir web sitesinde gezinmek istemez. Bu durum hemen çıkma oranını yükselteceği gibi kaliteli içeriğe sahip olmak için verdiğiniz onca emek de hızlı bir web sitesine sahip olmadığınız sürece hiçbir işe yaramayacaktır. LiteSpeed cache bir önbellekleme eklentisidir.

Kısa bi yaklaşımla web sayfalarınızın kullanıcının bilgisayarına kayıt edilir ve bir sonraki ziyaretinde sayfanın daha hızlı açılmasını sağlar. Temel olarak bütün önbellekleme eklentileri aynı mantıkla çalışır. LiteSpeed teknolojisini kullanabilmek için hosting tarafında bu alt yapıya sahip olmalısınız. Bu sitede LiteSpeed teknolojisi kullanmaktayım.

litespeed-logo

W3 Total Cache

Yukarıda yazılan işlemlerin birebir aynısını yaparak site hızınızın yüksek olmasını sağlar. Bir çok hosting  firması ve sunucu tarafından desteklenir.

4- Görsel Sıkıştırma Araçları

Autoptimize

Bu eklenti sayesin CSS, Javascript,  görselleriniz, google yazı tipleri ve daha fazlasını optimize edebilirsiniz. Bu sıkıştırma eklentileri web sitenizin hızına büyük ölçüde katkı sağlayarak SEO tarafında önemli bir sorunu halletmenize olanak sağlar. JS, CSS, HTML ve Görseller kategorileri en çok kullanacağınız başlıklardır.

autoptimize-logo

Smush – Compress, Optimize and Lazy Load Images

Aynı autoptimize gibi görsellerin boyutlarını düşürüp sitenizi hızlandırma konusunda size yardımcı olur. Lazy Load dediğimiz özellik ile beraber gereksiz taramayı durdudur. Kullanıcının görmediği noktada bulunan görselleri yüklemez ve bu sayede hızlanma konusunda size yardımcı olur. SEO dostu bir eklenti olarak mutlaka kullanmanız gereken eklentilerden bir tanesidir.

5- Güvenlik ve Yedekleme

Wordfence Security

Yaptığımız bütün çalışmaları koruyabilmek için bir de güvenlik araçlarına ihtiyacımız var.  Wordfence security sayesinde sitenizi düzenli olarak güvenlik taramasına tabi tutabilir, bir güvenlik duvarı oluşturabilir ve bloke edilen saldırıları görebilirsiniz.

Bunun yanında canlı trafiği görebilir, whois bilgilerine bakabilirsiniz. Burada tavsiyem wordfence için güvenlik güncelleştirmelerini otomatik olarak bırakmanız. Keza gece yarısı gelecek kritik bir güvenlik güncelleştirmesini ertesi gün öğlen 12:00’de yapmak yerine aynı anda yapılması bir çok problemin önüne geçebilir. Güvenlik anlamında mutlaka kullanmanız gereken bir eklenti olarak buraya notumuzu düşelim.

wordfence-logo

Updraft Plus

Kendi sitemde kullandığım çok yararlı eklentilerden bir tanesi. Güvenlik araçlarının yetersiz kaldığı zamanlar olabilecektir. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu belirli aralıklarla web sitenizin yedeğini almak olacaktır. Updraft plus ile tüm sitenizin yedeğini olduğu gibi alabilir ve herhangi bir problem yaşamanız durumunda yedeğinizi aynı şekilde geri yükleyebilirsiniz.

Updraft Plus ile yedeklerinizi mail adresine gönderebilir veya google drive ve dropbox gibi cloud yedekleme sistemlerinde saklayabilirsiniz. Ücretsiz olarak gelen tam sürümüne ücreti dahilinde geçiş yapabilirsiniz.

updraftplus-logo

Migrate Guru

Tam otomatik ve ücretsiz bir şekilde site taşımak paha biçilemez. Migrate guru tam olarak bu isteğimizi yerine getiriyor. Sunucu barındırma firmanızı değiştirmek istiyor olabilirsiniz, hiç korkmanıza gerek yok bu eklenti sayesinde otomatik bir şekilde taşıma yapabilirsiniz.

Kullanımının kolay olması, 200 GB’a kadar siteleri taşıyabilmesi ve harici sunucularda çalışması en önemli özellikleri.  Sitenizi taşımak isteyeceğiniz zaman kullanmak isteyeceğiniz yegane eklenti. Aklınızın bir köşesinde bulunsun.

WordPress Eklenti Önerileri

Yukarı da yazılı temel 3 başlık haricinde küçük ve büyük bir çok eklenti bulunuyor. Jetpack gibi komple çözümler sunan eklentiler bulabileceğiniz gibi bir favicon ekleme için bile bir eklenti bulabiliyorsunuz.

Bunların dışında sitenizi dizayn etmek için kullanabileceğiniz sayfa yapıcı eklentiler mevcut mesela Elementor gibi. Yazının başında da belirttiğim gibi WordPress’in bu bağlamda sizi tamamen özgür bırakması web sitenizde yapmak istediğiniz işlemleri çok kolaylaştırıyor. WordPress eklentilerini araştırmak için https://tr.wordpress.org/plugins/ adresini kullanabilirsiniz.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir