İçeriğe geç

Mutlaka Kullanmanız Gereken Ücretsiz SEO Analiz Araçları

Sitelerimizi yayına almadan önce site içi seo, teknik seo düzenlemelerini yaparak yayına aldık. Site dışı seo çalışmalarının ilk adımlarını attık (backlink, sosyal medya gibi) ve belli bir süre geçtikten sonra backlink çalışmalarına başlayacağız değil mi?

O zaman ücretsiz seo analiz araçlarını kullanarak site analiz raporları oluşturmaya başlayabiliriz demektir. Evet kendinize şuan ; web sitem kaçıncı sırada, seo puanım kaç, site sıralamasına nereden bakabilirim gibi sorular soruyorsunuz. Bu makale ile aklınızda ki soru işaretlerini kaldırmaya çalışalım.

Ücretsiz SEO Analiz Araçları Nelerdir?

Herşeyden önce şunu belirtmek istiyorum, SEO çalışmalarına yeni başlayanlar için ücretsiz araçlar yeterlidir. İmkanınız var ise tabii ki bunların yanına ücretli araçları eklemelisiniz. Aynı şekilde ücretli araçları kullanabilir olmak ücretsizleri kullanmayacağınız anlamına gelmez. Site SEO analizleri yapılırken her platformu kullanmalı ve ortaya çıkan sonuçları birbiriyle karşılaştırarak analiz etmelisiniz. Şimdi kullanabileceğimiz ücretsiz seo analiz araçlarını inceleyelim.

1- Google Search Console

Bu ücretsiz google nimeti, web sitemizin sahipliğini doğruladığımız gibi bize en net rakamları veren bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Search console sayesinde aşağıdaki işlemleri takip edebilirsiniz:

  • Sayfanızın Performansı :

Toplam tıklama sayısı, toplam gösterim sayısı, ortalama tıklama oranı ve ortalama konumunuzu görebilirsiniz. (Site sıralaması, google’da kaçıncı sıradayım gibi sorunuzun cevabını kısmen çözdük) Alt kısımda bulunan “sorgular” kısmından hangi arama terimleri karşısında sayfalarınız gösterilmiş görebilirsiniz. Hemen yanındaki sayfalar kısmında hangi sayfalarınızın gösterilip tıklama aldığını aynı şekilde kontrol etmeniz mümkün.

Sayfalar sekmesinde sayfanın kaç kere kullanıcılara gösterildiği ve bunun karşılığında kaç tıklama aldığını da görebilirsiniz. Aynı şekilde sayfalar kısmında bir sayfaya tıkladığınız zaman hangi arama terimi karşılığında gösterildiğini de görebilirsiniz.

  • URL Denetimi :

URL denetimi ile istediğiniz sayfalarınızın adresini taratabilir ve bu sayede dizine eklenip eklenmediğini inceleyebilirsiniz. Eğer tarama bütçeniz sağlıklı bir şekilde devam ediyorsa, Google tarama için genelde 3-7 gün aralığında web sitenizi ziyaret eder. Burada siz bir tavsiyem var, genelde ilk taramalarda çoğu sayfanız “keşfedilmiş ancak dizine eklenmemiş” olarak etiketlenebilir, bu konuda sayfalarınız için hemen dizine ekleme talebi göndermeyin. Bir sonraki ziyaretten sonra eğer hala eklenmemişse o zaman dizine ekleme talebi yapmanızı tavsiye ederim. Tarama bütçenizi eritmeden, google’ı çok yormadan yola devame edelim, aramız bozulmasın 🙂

Ayrıca bakınız : Sitem Neden Index Almıyor ve Site Sıralaması Yükseltme

  • Kapsam:

Kapsama alınan ya da belli hatalar sebebiyle kapsam dışı bırakılan sayfalarınızı bu sekmeden kontrol edebilirsiniz. Kullanırken az önce yukarıda yaptığım tavsiyeyi dikkate almanızı öneririm.

  • Site haritaları :

Site haritaları ( sitemap ) web sitemizin URL yapısı hakkında arama motoru botlarına yol gösterici kimliğe sahiptir. Çalışmayan veya bozuk olan bir sitemap olduğu sürece sayfalanırızı ya da web sitenizi google’a anlatamazsınız.

  • URL Kaldırma:

Bu kısımdan sitenize zarar verdiğini düşündüğünüz bağlantılarınızı 6 ay süreyle geçici olarak kaldırabilirsiniz. Buraya yine dikkat : sorunlu sayfaları veya kullanmakta olduğunuz sayfaları kaldırmak için google URL kaldırma seçeneğini kullanmanızı tavsiye etmez. Bunun yerine sayfalarınız için noindex – nofollow ya da 301 yönlendirmesi kullanmanızı tavsiye ederim.

Temel olarak site analizi konusunda dikkate almanız gerekenler bunlar. Diğer kısımlar genellikle sitemizin sahip olduğu hatalar ile ilgili. Keza bu tip durumlarda search console bize uyarılarda bulunarak bu sorunları çözmemizi istiyor. Bir hata olayı gerçekleştiğinde zaten size e-mail olarak bir bildiri geliyor.

GÜNCELLEME

  • Önemli Web Verileri – Core Web Vitals

Search console içinden artık sitenizn önemli web verileri (core web vitals) detaylarına ulaşabildiğiniz gibi sayfa deneyimi ile alakalı bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Google’ın geçen sene yayınladığı core web vitals güncellemesi ile kullanıcı deneyimini daha çok ön plana çıkacağından haberdar olmuştuk.

Bu verilere artık ayrı bir arama yapmanıza gerek kalmadan search console içinden ulaşabiliyorsunuz.

Ücretsiz seo analiz araçları ile ilgili bilgi vermeye devam edelim.

2-Google Analytics

Web sitemizin mülk olarak bize ait olduğunu search console ile google’a gösterdikten sonra artık bir dizi farklı site analizi yapabiliriz. Google Analytics sayesinde sitenizin neredeyse her noktası ile alakalı bilgiler alabilirsiniz. Temel olarak kitle, edinim ve davranış analizleri olmak üzere eğer varsa koyduğunuz hedefler ve e-ticaret dönüşümlerini de takip edebilirsiniz.

  • Hangi sayfalarım daha çok ziyaret alıyor?
  • Hangi lokasyonlardan ziyaretçi çekiyorum?
  • Kullanıcılar günün hangi saatinde bu sayfalara giriş yapıyor?
  • Acaba düne göre bugünkü ziyaetçi sayım aynı mı?
  • Siteme giren kullanıcılardan kaç tanesi yeni kaç tanesi düzenli kullanıcı?
  • Siteme giren ziyaretçiler masaüstü bilgisayar mı yoksa mobil üzerinden mi girmişler?
  • Hangi sosyal medya platformundan daha çok trafik çekiyorum?

gibi bir çok soruya cevabınızı ücretsiz olarak bulabileceğiniz mükemmel bir analiz aracıdır.

Search Console ve Google Analytics’in kullanılmadığı bir performans denetimine seo analizi denilemez. Bu yüzden analytics hesabınızı bir an önce oluşturmanızı tavsiye ederim.

İpucu : Bir google analytics hesabı oluştururken yeni Google Analytics4 yerine universal google analytics mülkü oluşturursanız kullanımı daha kolay olacaktır.

Google’ın ücretsiz nimetlerinden faydalanmaya devam edelim. Dünyanın verisini elinde bulunduran bir sistemin bir de hangi arama terimlerinin hangi ülkelerde, hangi amaçla ve hangi zaman diliminde kullanıldığını bir gösteren platformu var, o da Google Trends.

Google Trends ile tüm dünya üzerinde kullanıcıların arama yaptığı konu ve arama terimlerini farklı olarak inceleyebilirsiniz.

  • İstediğiniz konu ve terimleri araştırabilirsiniz.
  • 2019 yılına ait verileri ayrıca inceleyebilirsiniz. Hatta 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren trendlere bakabilirsiniz.
  • Arama terimlerini karşılaştırarak hangi terimin daha çok arandığına göz atabilirsiniz.
  • Arama yaparken ülke, zaman, kategori seçebileceğiniz gibi web, alışveriş, haberler veya youtube seçeneklerini tıklayarak aramanızı spesifik bir hale getirebilirsiniz.

Bu sayede seo analizi yaparken seçebileceğiniz veya seçtiğiniz anahtar kelimeler ile ilgili bir fikir sahibi olmuş olursunuz.

4-SEO Quake

SEO Quake ücretsiz bir seo analiz aracı olan chrome eklentisi. Seo Quake ile :

  • Sayfa yapısına ait bilgilere ulaşabilirsiniz (Title ve Meta etiketler, iç ve dış bağlantılar)
  • Diagnosis sekmesinden hızlıca site içi seo analizi yapabilirsiniz.
  • Keyword Density sekmesinden anahtar kelime yoğunluklarını görebilir, hangi anahtar kelimelerin title, description ve h etiketlerinde kullanıldığını görebilirsiniz.
  • Compare URL sekmesinden ekleyeceğiniz rakiplerinizin site adresleri ile kendi sayfanız arasındaki indeks, alexa rank ve semrush backlink sayısını görebilirsiniz.

5-UberSuggest

UberSuggest yarı ücretli bir anahtar kelime analiz aracı. İstediğiniz kelimeler üzerinde size bir araştırma şansı veriyor ancak fazlası için ücret ödemeniz gerekecek. Türkçe anahtar kelime arama desteği ile ücretsiz olan rakiplerinden bir adım öne çıkıyor.

Ayrıca sitelerinizi ücretsiz olarak bir kaç testten geçirebileceğiniz platformlar mevcut :

ucretsiz-seo-analiz-araclari

Sonuç

Yukarıda temel olarak 5 adet ücretsiz seo site analiz aracını anlatmaya çalıştım. Bu 5 temel analiz aracı ile google arama sonuçları ile ilgili sayfalarınızın konumunu, sitenize ne kadar ziyaretçi geldiğini ve site sıralamanızı öğrenebileceğinizi artık biliyorsunuz. Ücretli SEO araçları ile elbette çalışmalarınızı bir adım ileri taşıyabilirsiniz ancak öncelikle kendi web sitenizi rekabete hazırlamalısınız, bu analiz araçları yapacağınız çalışmalar için inanın yeterli.

Ücretli SEO araçlarına daha çok rakip analizi için ihtiyacınız olacak. Ahrefs ve Semrush başka olmak üzere seo monitor ve moz gibi araçlar çalışmalarınızı bir adım ileriye taşıyarak rakipleriniz hakkında bilgi sahibi olmanıza yarar.

O yüzden kendi çalışmalarınızı tamamlayıp en az 3 ay beklemeye geçerek search console ve analytics üzerinden verilerinizi takip edin. Performans değerleriniz optimum bir seviye de seyretmeye başladıysa (minimum 2-3 ay) ücretli araçlara geçerek rakip analizi yapmanızı tavsiye ederim.

Yolun başında bu ücretli araçları alarak rakibin her yaptığının aynısını yapmaya çalışmak sizi özgün ve kaliteli içerik yaratmaktan alıkoyacaktır. Bu araçların en iyi yanı ise size oluşturacağınız içerikler de kullanacağınız anahtar kelimeler ile ilgili spesifik bilgiler vermesidir. Ücretsiz seo analiz araçları makalesini bitiriyoruz, umarım faydasını görürsünüz.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.

Görüşmek üzere.

 

 

 

 

Etiketler:

“Mutlaka Kullanmanız Gereken Ücretsiz SEO Analiz Araçları” hakkında 2 yorum

  1. Teşekkür ederim bilgiler çok güzel seo analiz araçlarını merak ediyordum çok faydalı oldu benim için bu bilgileri kesinlikle değerlendireceğim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir