İçeriğe geç

Search Console Kullanım Amacı

Search Console Kullanım Amacı

Search console sayesinde web sitelerimiz ile ilgili sahipliğimizi kanıtladığımız gibi sitelerimizin performanslarını izleyebildiğimiz ve eğer varsa bize mevcut uyarıları gösteren bir araçtır.

Hangi anahtar kelimeler ile sitenize trafik çekebildiğinizi, içeriklerin hangi aramalarda öne çıktığını ve mobil uyumluluk performansı gibi konu başlıklarına search console sayesinde ulaşmak mümkün.

Google Analytics gibi search console’da google tarafından ücretsiz bir şekilde veriliyor. Web sitemizin vereceği teknik hataları dikkatle takip ederek çözüme ulaşmamızda büyük rol oynadığı gibi Analytics, Google Ads ile entegre çalışarak  farklı tespitler yapmamız da olanak sağlar.

hizcalismasi

Google Search Console ve SEO İlişkisi

Peki Search Console bize nasıl yardımcı oluyor?

1-Performans ve URL Denetimi

Web sitemizi gözlemlememizi sağlayarak yaptığımız site içi SEO çalışmalarında ne kadar başarılı olup olmadığımı anlamamızı sağlıyor. URL denetimi sayesinde ;

  • Sayfaların google tarafından indeks  durumunu
  • Yaptığınız mobil uyumluluk çalışmaları sonunda sayfalar mobil uyumlu mu?
  • XML haritası gibi önemli bir konuda bir sorun yaşıyor  musunuz?

Bu konuların cevabına ulaşmış oluyoruz. Bu  tip sorular ile ilgili daha kapsamlı bir URL denetimi de yapmak mümkün.

Performans sekmesi üzerinden ise sitemize ait trafik bilgilerine ulaşabiliyoruz.  SEO ile ilişkisi bakımından kullanacağımız anahtar kelimelerin performansını da bizzat buradan görebiliriz.

Sayfalarımızın performansına göz atabilir, hangi ülkede performans gösterdiğimizi görebilir , mobil cihaz uyumluluğunu kontrol edebiliriz.  Burada müdahale edilemeyen bir nokta mevcut,  web sitemizi ziyaret eden kullanıcılara google sayfalarımızı iki farklı gösterme hakkına sahip. Buna neden olan durum ise kullanıcının internet bağlantı hızıyla doğru orantılı olan devam ediyor. Birincisi normal bir bağlantı ile görüntülenen normal sitemiz, ikincisi ise düşük bağlantıya sahip kullanıcıya sitemizin daha sadeleştirilmiş şekilde gösterilmesi. Bunu Google kendi tercih ederek gösterdiği için müdahale şansımız olmuyor. Buna da Web Light Teknlojisi deniliyor.

Özellikle “Sorgular” konusunu dikkatlice takip edildiğinde SEO açısından çok büyük avantajlar sağlar. Örnek olarak kullanıcının hangi anahtar kelime ile sitemizi indekslendiği görürüz ki buda nereye odaklanmamız hakkında bize çok net bir bilgi verir.

googlesearchconsole

2- Site Haritaları ve Olay Kayıtları

Hatalar istenmeyen sorunlardır ancak bunlarla başa çıkmamız gerekiyor.  Search console sağolsun bizi sitemizin teknik hataları konusunda uyarıyor. Bir 404 hatasından haberiniz olması için search console’u sıkıca takip etmek gerekiyor.

İndekslenmemiş bir URL için fetch “Google gibi getir” işlemiyle google’dan destek isteyebiliyorsunuz ancak ben bunu çok sık yapmanızı önermem. SEO’nun bir sabır işi olduğunun tekrar altını çizerek söylemek istiyorum.

Yakın zamanda gelecek olan(şu an deneysel düzeyde) hız raporlaması da mevcut. Şu an için Google’ın kendi hız performans aracı olan pagespeed insights kullanılarak  hız durumunuzu takip edebiliyorsunuz.

En çok bilinmesi gereken noktalar aslında bunlar. Bir SEO çalışması ve uzmanı için raporlar vazgeçilmez değerlerdir çünkü tüm çalışmaların sonucu ve ileride yapılması planlanan değişiklikler verilere dayalı yapılmaktadır. İleri görüşlü bir insan olarak bir çalışma yapabilirsiniz ancak mutlaka yaptığınız çalışmaların ne durumda olduğunu görebileceğiniz bir veri düzenine sahip olmalısınız ki çalışmalarınızı bu doğrultuda yapasınız.

Hız her şeyimiz, hızımız olmaz ise google kendisine arama yapmaya gelen misafirleri üzdüğümüzü düşünüyor. Hızımıza dikkat edelim, gerekli optimizasyonları mutlaka yapalım. Google ile aramızı bozmayalım.

Sitenizde hız ve trafik problemleri yaşıyorsanız lütfen iletişim sayfasında bulunan formdan veya sosyal medya hesaplarımdan bana ücretsiz olarak ulaşın.

Okuduğunuz için teşekkür ederim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir