İçeriğe geç

SEO Analizi Rehberi – SEO Analizi Nasıl Yapılmalı?

Web sitelerinin bulunabilirliği,sürekliliği ve herşeyden önemlisi kullanıcı deneyimini en üst seviyede tutabilmek için sürekli olarak seo analizi yapılmasında fayda vardır. SEO analizi geniş bir kavramdır, her bir başlık için farklı çalışmalar yapılır. Bu mini seo analizi rehberinde bir fikriniz olması açısından kısaca bahsetmeye çalışacağım, önce temel bilgiler ile başlayalım.

Seo Analizi Nedir?

SEO analizi, arama motoru sonuç sayfalarında sitenizin sıralama potansiyelini iyileştirmek için yapılan bir çalışmadır. Yapılan analiz neticesinde oluşturmuş olduğunuz stratejinin çalışıp çalışmadığını veya sitenizin sıralamasını engelleyen bir durumun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

SEO Analizi Siteniz İçin Neden Önemlidir?

SEO analizi yapıldıktan sonra elde ettiğiniz veriler sayesinde, sitenizi ziyaret eden kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak ve kullanıcıların yaptıkları arama sorgusu ile sitenizin arasındaki temel bağlantıyı bulma şansını elde edersiniz.

Analiz neticesinde, arama yapılan sorgularda trafik alıp almadığınızı, sayfa yapınızda bir sorun olup olmadığını veya teknik anlamda sitenizin bir sorun ile karşı karşıya olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Sitenizi yayına aldıktan belli bir süre sonra (ve belirli aralıklarla) analiz etmek, sitenizi daha üst sıralara yerleştirmek, hedef kitlenizi büyültmek ve daha çok trafik çekmek için düzenli olarak yapmanız gereken bir işlem olmalı.

Site Sıralamasını Yükseltmek İçin Uygulamanız Gereken SEO Analizi

1- Web Sitesinin Analizi

Web sitesi arama motoru optimizasyon çalışmaları herşeyden önce siz bir domain ve hosting almadan önce başlar. Seo başlangıç rehberinde bahsettiğim üzere hedef anahtar kelimelerinizi içeren bir domain (SEO açısından ne kadar şart olmasa da akılda kalıcı olabilmesi sebebi ile tercih edilebilir) ve kaliteli bir hosting seçimi çalışmalarınızın tamamına yayılacaktır.

Bu aşamadan sonra web sitesinin tasarım ve yazılım konuları gelir. Kullanıcı deneyimine önem veren, mobil uyumlu kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olmak sizi bir adım öne çıkarır. Yazılımsal kısmında ise kodlamanın iyi olması beklenir. Ne kadar az ve işlevi yüksek kod bulunursa site hızınıza da bu anlamda olumlu etki eder. Bu konuda WordPress Tema Seçimi yazısına göz atmak isteyebilirsiniz. Tarama botları sitenizin arayüzüne değil yapay zekayı kullanarak işlevselliğine bakar.

Göz atmak isteyebilirsiniz : Search intent (Kullanıcı Arama Niyeti) Kategorileri

Siteniz İçin SEO Analizİ Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1- Sitenizin Google’da Varlığını Kontrol Edin

Google Search Console kaydınız ile işe başlayın. Search console kaydı sayesinde sitenizin sıralamadaki yerini net bir şekilde görebilir, hangi anahtar kelimelerin ne kadar gösterim ve ne kadar tıklama aldığını kolayca öğrenebilirsiniz. Bu sayede sitenizin arama motoru sonuç sayfalarındaki yerini analiz etmiş olursunuz.

2- Kalıcı Bağlantı ve Meta Açıklamalarınızı Kontrol Edin

Kalıcı bağlantılarınızı bir romana dönüştürmeyin. İçeriğinizi en iyi şekilde anlatan 4 veya 5 kelimelik kalıcı bağlantılar hem kafa karışıklığının önüne geçecek hem de kullanıcıya daha anlaşılabilir bir bilgi sağlayacak. Örnek vermek gerekirse “SEO analizi yaparken dikkat edilmesi gereken 10 altın kural” adıyla bir yazı yazdınız, bunun için “SEO Analizi Nasıl Yapılır” olarak bir kalıcı bağlantı ayarlamanız daha sağlıklı olacaktır.

Önemli : Mevcut kalıcı bağlantılarınızı değiştirirken dikkat etmenizde fayda var. Mevcut kalıcı bağlantıyı değiştirmek site içinden daha önce verilen bağlantı yapısını bozarak 404 hataları ile karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir.

Bunun yanında meta açıklamalarınızı yazarken konuyla alakalı anahtar kelimelerinizi kullanmayı unutmayın.

3- Dikkat Çekici Sayfa ve Konu Başlıkları Seçin

Konunuz ile alakalı seçtiğiniz anahtar kelimeleri dikkat çekici sayfa başlığı ve konu başlığı ile harmanlamak skor tablosuna +1 puan daha yazacaktır. Anahtar kelimelerinizi seçerken, ücretli veya ücretsiz seo analiz araçlarını kullanabilir, bu sayede kullanacağınız anahtar kelimenin rekabet düzeyini ölçebilirsiniz. Daha az rekabetçi ve uzun kuyruklu (spesifik) anahtar kelimeler seçmek sıralamada sizi bir sıra öne taşıyabilir.

4- Backlink (Gelen Bağlantılar) Kontrolü

Backlink, sitenize başka bir site tarafından verilmiş bağlantıdır. Sektörünüz, konunuz veya anahtar kelimeniz üzerinden sitenize verilen backlinklerin pozitif yönde etki edeceğinden şüpheniz olmasın. Her ne kadar büyük bir kesim backlinklerin sitenize çok büyük bir etkisi olduğunu söylese de, google’ın son 2 yılda yaptığı güncellemer neticesinde başarılı içerikler üretmek, sitenize gelen kullanıcıları sitenizde uzun süre tutmayı başarmak ve TEKRAR GERİ GETİREBİLMEK çok daha önemlidir.

Sitenize gelen bağlantıları semrush tarzı bir seo aracından değil direkt olarak google search console üzerinden takip etmenizi öneririm. Önemli olan diğer tarama botlarının değil, google’ın siteniz ile alakalı topladığı bilgilerdir. Sürekli olarak takip etmeli, bu sayede sitenize gelen istenmeyen bağlantılar varsa bunları reddetmelisiniz.

Bu kontrol sayesinde, sektörünüz/konunuz veya anahtar kelimeleriniz dışında gelen istenmeyen bağlantıları iptal ederek site sağlığınızı korumuş olursunuz.

5- Site İçi Bağlantılar ( Dahili Bağlantılar )

Bu başlığı birden farklı şekilde kullanılırken görebilirsiniz. Site içi linkleme, link haritası, link suyu gibi terimler karşınıza çıkabilir.

Site içi bağlantıları kullanmanın temelinde, sitenize giren kullanıcılara daha kolay bir gezinme imkanı sunmak yatar. Kullanıcı deneyimi açısından çok önemli olan site içi bağlantıları mutlaka kullanmalı, alakalı konu ve anahtar kelimelerden birbirine yazı veya sayfa içlerinden bağlantı vermelisiniz. Bu işlem aynı zamanda google’ın sitenizi taramasına yardımcı olacak yegane ve muazzam bir yoldur. Ayrıntılı bilgi için site içi seo çalışmalarına göz atabilirsiniz.

Bu konuyla alakalı çok fazla sorun yaşayan kişi görebilirsiniz. Özellike search console tarafında, “keşfedildi ama dizine eklenmedi” şeklinde hariç bırakılan sayfa ve yazılar görülür. Sitenizin sayfa ve yazılarının hariç bırakılmasını istemiyorsanız site içi bağlantıları mantıklı şekilde kullanmalısınız. Keza search console tarafında hariç bırakılan sayfa ve yazıları kontrol ettiğinizde “yönlendiren sayfa” ibaresinin karşılığının boş olduğunu görebilirsiniz.

Bu sorunu gidermek için sitem neden index almıyor yazısına göz atabilirsiniz.

6- 404 Hata Sayfaları ( Kırık linkler )

404 hata sayfaları çoğu zaman sinir bozucu olabilir. Bu hatanın nedenleri başında değiştirilmiş kalıcı bağlantılar ( Bakınız 2. madde ), silinmiş sayfalar veya yanlış 301 yönlendirmeleri gelir. 404 hata sayfaları kullanıcı deneyimi ve SEO için çok önemlidir. Çok iyi hazırlanmış bir içeriğinizin 404 hatasına düşmesini istemezsiniz. Google, sitemize yönlendirdiği kullanıcılara 404 sayfası gösterildiğinde pek hoşlanmıyor 🙂

Eğer bir sayfayı sildiyseniz veya kalıcı bağlantısı adı değişimi sonucunda oluşan kırık bağlantı sayfalarınız varsa bunu hızlıca 301 yönlendirmesi ile çözebilirsiniz.

Bonus : Rakiplerden Gelen 404 Bağlantıları Bulmak

7- İçerik Kontrolü

İlk maddede yazılanların daha detaylı olarak kontrolü diyebiliriz. Örnek olarak 1 ay önce girdiğiniz bir içeriğinizin istediğiniz sıralamayı elde etmediğini düşünüyorsanız tekrar tekrar gözden geçirin.

  • Anahtar kelimeleriniz başlık ve açıklamalarda geçiyor mu?
  • Kullandığınız görsellerde alt etiketleriniz doğru mu?
  • İçerik içindeki anahtar kelime yoğunluğunuz uygun mu?
  • Eş anlamları kelimeler kullandınız mı?
  • Table of contents gibi kullanıcılara detay veren bir eklenti kullanıyor musunuz?
  • Site içi bağlantılar mevcut mu?
  • İçeriğiniz seçtiğiniz anahtar kelimeyi kullanıcıya aktaracak düzeyde bilgi veriyor mu?

Buna benzer kontrolleri yapmanız eksik veya yanlış yaptığınız alanları düzeltmenize yardımcı olur.

Eski tarihli, güncelliğini kaybetmiş içerikleri tekrar gözden geçirebilir, o güne uygun hale getirebilirsiniz. Örnek olarak bir eklentinin kullanımını anlatan bir içeriğiniz olduğunu varsayalım ama siz içeriği yayına aldıktan sonra o eklentiye farklı özellikler gelmiş veya yayından kalkmış olabilir.

8- Görseller İçin Alt Etiketlerin Önemi

Görselleri arama motoru botlarına anlatmanın yolu alt etiket kullanımıdır. Görsele ait, içinde anahtar kelimenizin de geçtiği bir alt etiket kullanmalısınız. Görselleri seçerken dosya boyutlarına dikkat edin keza yüksek boyuta sahip görseller zamanla site hızınızı yavaşlatacak ve bu sıralamada size olumsuz olarak yansıyacaktır.

9- Site Açılış Hızının Önemi

Sitenizin açılış hızı SEO ve kullanıcı deneyimi açısından çok önemlidir. Hızlı bir şekilde açılan sayfalar da kullanıcılar daha rahat gezebilirken yavaş sitelerde kullanıcılar sitenizi hızlıca terk eder ve bu sorun sitede kalma oranını düşüreceğinden dolayı sıralamanıza olumsuz etki edecektir.

Bu sebeple sürekli olarak site hızınızı google pagespeed insight ile analiz etmelisiniz. Temel bilgileri edinmek için site hızlandırma işlemleri yazısına göz atabilirsiniz.

seo-analizi

2- Rakip Sitelerin Analiz Edilmesi

Rakipler, rakipler. Rakipler her zaman göz bebeğimiz olmalı. SEO analiz ve çalışmalarını yaparken rakiplerden çok şey öğrenebiliriz. Web sitesinin kullanım kolaylığı, menüler, sayfa başlıkları, anahtar kelimeler gibi bir çok bilgiyi rakiplerden alabiliriz. Rakiplerden bilgi almak için illa ki başarılı bir çalışma yapmış olması gerekmiyor, kendi web siteleri veya pazarlama çalışmalarına iyi entegre olamamış girişimleri siz belki de kendi sitenize uygun hale getirip başarılı olabilirsiniz.

Rakiplerin site içi çalışmalarını takip etmenin yanı sıra site dışı çalışmalarını analiz etmek de seo analizi kısmında önemli noktalardan biridir.

Rakiplerinizin hangi kaynaklardan bağlantı aldığını, hangi sosyal medya platformunda daha aktif olduğu gibi konuların üzerine yoğunlaşıp siz de kendinize bir yol haritası çıkarabilirsiniz.

İpucu : Rakiplerinizin organik veya reklam kampanyalarında kullandıkları anahtar kelimeleri bulmak, trafik aldıkları sayfaları bulmak için Ahrefs aracını kullanabilirsiniz.

3- Anahtar Kelime Analizi

Bu konuda her ne kadar ücretli seo analiz araçları olsa da aslında Google Ads anahtar kelime planlayıcı ile anahtar kelime fikirleri alabileceğiniz gibi, google arama motoru sonuç sayfalarından (SERP – Search Engine Results Page) bile fikirler üretebilirsiniz. Aynı şekilde yine bir ücretsiz google servisi olan google trends ile de mevcut trend olan konuları görebilir ve trend olan konulara dayalı, hacmi yüksek anahtar kelimeler bulabilirsiniz. Kullanmak istediğiniz anahtar kelimelerin rekabeti ile alakalı google ads anahtar kelime planlayıcı size mutlaka fikir verecektir.

google-arama-sonucu

Ücretli seo analiz araçları olarak ayrıntılı bilgiler alabileceğiniz ; semrush, ahrefs gibi araçlar mevcut. Bu SEO analiz araçları ile tamamıyla yukarı da yazılan analizleri yapabilirsiniz.

Yaptığınız araştırmalar sonucunda karar kıldığınız anahtar kelimeler üzerine yoğunlaşıp web sitenizin seo çalışmalarına başlayabilirsiniz. İlk adım olarak yukarıda bahsettiğim kurallar içinde olan, seçtiğiniz anahtar kelimeleri içerik ve meta etiketlerinde kullanmaya başlamayı unutmayın. Gogle search console ile siteniz teknik bir sorun ile karşı karşıya mı sürekli kontrol sağlayın ve google analytics ile detaylı trafiğinizi günlük olarak takip etmeye başlayın.

4- Siteniz Mobil Uyumlu mu?

Sitenizin mobil uyumlu olması sahip olduğunuz içerikleri ve sayfa yapısını kullanıcıya sorunsuz şekilde aktarılmasını sağlar. Mutlaka sitenizi mobil uyumluluk testine tabi tutun.

Her yapılan çalışma başarı getirmez ancak bunlara başarısızlık değil, deneme-yanılma yöntemiyle başarıya giden yoldaki çalışmalar adını verirseniz motivasyonunuzu hiçbir zaman kaybetmezsiniz. Bu arada Seo çalışmasına neden ihtiyacınız var yazıma göz atmanızı tavsiye ederim. Umarım bu kısa ama faydalı olduğunu düşündüğüm SEO analiz rehberi işinize yarayacaktır.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

Aradığınızı bulamadınız mı? Yeni bir arama yapabilirsiniz.

“SEO Analizi Rehberi – SEO Analizi Nasıl Yapılmalı?” hakkında 5 yorum

  1. SEO analizin ne kadar önemli olduğunu bu yazıda daha iyi anlıyoruz. Ayrıca da SEO analiz konusunda da çok güzel bilgilendirilme yapılmış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir