İçeriğe geç

Tarama Bütçesi Nedir?

Google, internet sitelerini google bot ile tarayarak dizine ekleme yoluna gider. Tarama bütçesinin ne anlama geldiğini detaylı bir şekilde inceleyelim.

Herşeyden önce taramanın ilk amacı ziyaret edilen sitede kullanıcı deneyiminin azalıp azalmadığını kontrol etmektir. Yeni açılan bir web sitesi tarama bütçesini çok fazla dikkate almasına gerek olmayabilir keza hatta binlerce URL adresi olan bir site de kolaylıkla google bot tarafından taranabilir. Burada önemli olan web sitesini barındıran sunucunun taramaya ne zaman ve ne kadar kaynak ayırabileceğine öncelik vermek, daha büyük siteler için daha önemlidir.

Tarama Hızı

Tarama hızı bir kaç etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bunlardan en önemlisi sitelerin açılış hızlarıdır. Seo ve site hızının öneminden daha önce bahsetmiştik. Tarama hızının yüksek oluşu google bot’un sayfalarınızı daha hızlı taramasına olanak sağlayarak her gelişinde daha fazla sayfayı indeks almasına imkan verir.

Yavaş açılan internet sitelerinde ise google bot daha yavaş bir tarama yaparak maalesef hızla internet sitenizden çıkış yapar. Bu yüzden sayfalarınız indeks alamamış olur. Bu konu içinde hızlı index alma yöntemlerine göz atabilirsiniz.

Tarama hızı ile alakalı başka bir etken ise tarama hızlarını search console üzerinde sınır koyulmasıdır. Search Console üzerinde mülk seçerek tarama hızına bir limit koyabilirsiniz ancak bu tavsiye edilmeyen bir yöntemdir. Karşınıza zaten tavsiye edilen olarak “google optimize etsin” parantez içinde (önerilen) yazar. Bu yüzden diğer seçeneği kullanmamanızı tavsiye ediyorum keza konumuz tarama bütçesini anlamak ile ilgili.

Tarama Talebi

Belirlediğiniz tarama hızına ulaşılamasa bile eğer sizin tarafınızdan bir dizine ekleme talebi gönderilmezse bu google bot tarafından düşük etkinlik olarak algılanır ve negatif bir sonuç doğurur. ( Buraya dikkat! : Dizine ekleme talebini göndermemiş olmanız, sıkça gönderme talebi yaptığınızda daha çok indeks alacağınız anlamına gelmiyor. Tam tersine tarama bütçenizden yemiş oluyorsunuz )

Daha popüler olan web siteleri google bot tarafından daha sık taranır. Aynı şekilde yoğun URL yapısına sahip eski internet sitelerini canlı tutabilmek için de google bot taramalarına devam eder.

Tarama Bütçesini Etkileyen Faktörler Nelerdir

Düşük tarama bütçesine sahip olan siteler google bot tarafından çok az taranır ya da hiç taranmaz. Düşük tarama bütçesinin sebep olabileceği nedenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz :

  1. Yönlü gezinme (Kullanıcılara çok az veya hiç değer sağlamayan kategori sayfalları)
  2. Canonical sorunsalı / yinelenen içerik
  3. Soft 404 hataları
  4. Sonsuz alan (Hiçbir bilgi akışı ve değerli bilgi sağlamayan sonsuz link bağlantıları)
  5. Düşük sayfa kalitesi ve spam içerikler

Bu tip hatalar neticesinde belki sitenizde kullanıcıya çok iyi bir deneyim yaşatacak olan sayfalarınız taranmadan google bot sayfanızı terk eder.

Tarama Bütçesi Bilgilerini Toparlayalım

  1. Site hızı tarama bütçesini etkiler mi?

Evet, site hızı yüksek olan siteler google bot tarafından daha hızlı taranır ve bu sayede sitenize geldiği zaman daha fazla sayfayı indeksleme şansı bulur. Bu yüzden siteniz hızlı olmalı.

2. Tarama bütçesi bir sıralama faktörü müdür?

Tarama hızınızın artması sıralamada bir faktör değildir. Sayfalarınızın daha hızlı index almasını kolaylaştırır.

3. Tarama URL’sine entegre edilmiş içerikler sayılıyor mu?

Google botun taradığı URL adresleri site bütçesine dahil edilir. CSS ve Javascript gibi entegre edilmiş içeriklerin taranması durumunda bunlar tarama bütçesine dahil edilir. Ne kadar az kod, o kadar iyi tarama bütçesi.

4. NoFollow tarama bütçemi etkiler mi?

Google bunun değişiklik gösterebileceğini söylüyor. Burası ÇOK ÖNEMLİ , siz bir sayfanızı nofollow olarak etiketleseniz bile, etiketlenen sayfa içinden verdiğiniz bir bağlantı nofollow etiketi taşımıyorsa sayfanız TARANABİLİR durumda olabilir.

5. Peki robots.txt üzerinde izin vermediğiniz URL adresleri?

Hayır, engellenen sayfalar tarama bütçesini kullanmaz.

Umarım bu bilgiler tarama bütçesi (crawl budget) ile ilgili size fayda sağlamıştır.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

Kaynak : Bu sayfada yayınlanan bazı bilgiler google webmaster blog sayfasından alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir