İçeriğe geç

Başarılı SEO İçin Temel İçerik Denetimi Nasıl Yapılır?

SEO için içerik denetimi, yaptığımız çalışmaların ne kadar sağlıklı olup olmadığını kontrol etmek için önemlidir. Dersimize ne kadar iyi çalışırsak çalışalım hepimiz hata yapabiliyoruz. SEO içerik denetiminin temel amacı hataları hızlıca bularak web sitenizin SEO performansını etkileyebilecek tüm negatif unsurları ortadan kaldırmak. 

Temel İçerik Denetimi Nasıl Yapılır?

Teknik anlamda kapsam hataları ve index sorunlarını google search console ile kontrol edebilir, kullanıcı davranışlarını ise google analytics ile takip edebilirsiniz. 

Sorunları en aza indirebilmek adına site içi SEO ile performans artışı nasıl yapılır yazımı inceleyebilirsiniz.

Temel içerik kontrollerini yapabileceğiniz seo araçları ve başlıklardan bahsedeceğim. Bunların arasında ücretli ve ücretsiz olan seo araçları olmakla beraber hepsi tek tek işinize mutlaka yarayacaktır.

Kırık veya Hatalı Bağlantılar

Sitenizde bulunan kırık linkler verdiğiniz emeklerin çöpe gitmesine sebep olabilir. Bu yüzden bu tip hataların önüne geçmek için sürekli kontrol sağlamalısınız. Kırık bağlantılar için google search console kapsam bölümünü kontrol edebilirsiniz. Zaten 404 kırık bağlantı ve yeniden yönlendirme gibi hataları search console size mail yoluyla bildiriyor. 

Google search console’u günlük takip etmek, 404 hatalarını hızlıca ortadan kaldırmanıza imkan sağlayacaktır. Sağlıklı bir web sitesi genellikle 4-7 gün aralığında taranır. Bu yüzden kapsam kısmını sürekli olarak kontrol etmek, en iyi başlangıç olacaktır.

Ayrıca, kırık bağlantılarını bulmak için kullabileceğiniz bir araç : Broken Link Check

web sitesi seo içerik denetimi

Kopya İçerikler

Bu konuyla alakalı yazılması gereken iki kelime var : ASLA YAPMAYIN.

Google içeriklerinizi kontrol ederken bir kopya makale veya yazı tespit ederse mutlaka cezalandırmalar başlayacaktır. Bu yüzden içeriklerinizi özgün ve zengin olarak üretmek, kullanıcıya fayda sağlayacak bilgiler vermek için sabırla içerik üretmelisiniz. Her yazacağınız makale veya yazı kendine özel olmalı. Özgün içeikler üretmek hem kullanıcı kısmında güven yaratacaktır hem de sitenize gelen kullanıcı kalitesini belirleyecektir. Aynı zamanda eğer ingilizce içerik üretiyorsanız, grammarly gibi dil bilgisi araçları kullanmak çok işinize yarayabilir. 

Kopya içerik denetleme aracı : Check Plagiarism

İçerik Denetimi İçin Kullanabileceğiniz Araçlar

Bu konuda birden çok araç mevcut, unutmayalım ki verilerin en büyüğünü bize google verir.

1- Bu yüzden Google Search Console ve Google Analytics içerik kontrolleri için tartışmasız kullanmanız gereken SEO araçları. Google Search Console kullanım amacına göz atmanızı tavsiye ederim. Google analytics hakkında temel bilgileri inceleyerek, bilgi sahibi olabilirsiniz.

2- Screaming Frog : Screaming frog sadece web sitenizin kırık bağlantılarını kontrol etmekle kalmaz, site içi optimizasyonlar için size A’dan Z’ye raporlama yapar. SEO çalışmaları yapanlar için en başarılı araçlardan biridir. En çok kullanım amaçları arasında, sunucu hataları kontrolü, kopya başlık ve açıklama kontrolü, H1 başlıklarının kontrolü, alt etiketlerin kontrolü gibi başlıklar gelir.

3- SemRush : Semrush size hatalar ile bilgi aktarmakla kalmaz, içeriklerinizi geliştirebilmek için size tavsiyelerde bulunarak sitenizde optimizasyon yapmanızı sağlar. Aynı ahrefs gibi, rakiplerinizin web siteleri, anahtar kelimeler ile bilgiler de verir. Rakip sitelerin backlink analizi için de kullanılır. Backlink çalışmaları nasıl olmalı yazıma göz atmak isteyebilirsiniz.

4- Ahrefs : Semrush’a benzer şekilde çalışan ve içerikleriniz geliştirme konusunda size fikirler sunan ücretli bir seo aracıdır. Ahrefs sayesinde kırık bağlantılarınızı bulabilir, yavaş açılan sayfalarınızın bilgisini alabilir, screaming frog da olduğu gibi meta etiket ve başlıklarınız hakkında eksik veya temel seo kurallarına uymayan uzun/kısa meta başlık ve açıklamalara sahip olan içerikleriniz hakkında bilgi edinebilirsiniz. 

Web Sitesinin Erişilebilirliği

Burada kastımız google’a bir kaç mesaj verebilmek aslında. Robots.txt dosyası web sitemizin arama motorlarına sayfalarımızın nasıl taranacağına dair açıklamaların yapıldığı bir text dosyasıdır. Robots.txt sayesinde arama motorlarına hangi sayfaların indekslenip hangilerinin dizine eklenmemesi konusunda mesaj verebiliriz.

Disallow ile arama motorlarına tarama için net bir mesaj verilir. Bunun haricinda crawl-delay gibi bir talimat ile arama motorlarının tarama yapmadan önce hangi sayfalarda ne kadar süre ile beklemesi gerektiğini aktarabilirsiniz.

Arama motorlarının farklı tarama botları vardır. Google’ı bir kenara bırakacak olursak, bir kullanıcının Yahoo ve MSN gibi farklı motorlardan arama yaptığını düşünelim. Bunların her biri robots.txt dosyası içinde user-agent olarak geçer. Her bir user-agent için farklı yönlendirmeler girebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse :

User-agent: *
Disallow: /

Şeklinde bir düzenleme tüm arama motorlarına tüm içerikleri kapatmak için kullanılır. Disallow’un karşılığı olan / işaretini kaldırmanız tam tersi anlamda ifade edecektir.

Bir tarama botuna spesifik bir dosyayı taramaması için engel de koyabilirsiniz.

User-agent: Googlebot
Disallow: /ornek-klasoradi/ 

Bunun devamına bir sayfa adi girerseniz bu sefer sayfayı taramasını engellemiş olursunuz. User-agent’ın karşılığına gelen * işareti tüm tarayıcılar anlamına gelir.

Robots.txt Dosyasının Çalışma Mantığı

Arama motoları temel olarak iki görevi bulunur. Bunlar:

1- Yeni içerikleri keşfetmek için sürekli olarak web üzerinde tarama yaparlar.
2- Bu taramalardan sonra içerikleri arama yapan kullanıcıların karşısına çıkarmak için arama dizinine eklerler.

Bir web sitesinin erişilebilirliği için robots.txt dosyası doğru şekilde optimize edilmelidir. 

Son olarak kopya içeriğin önemine tekrar vurgu yapmak istiyorum çünkü web siteniz ve içerikleriniz için hayati öneme sahip. Lütfen içeriklerinizi özgün olarak üretin. Eğer hala emin değilseniz Plagiarism Checker adresinden arama başına max. 1000 kelime girerek içeriğinizi kontrol edin.

SEO içerik denetimi, web sitenizin performansını arttıracak çalışmalar ile ilgili bana iletişim veya sosyal hesaplarımdan ulaşabilirsiniz.
Zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Değerleri yorumlarınızı eksik etmeyin, bu yazı umarım size fayda sağlamıştır.

Görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir