İçeriğe geç

Google Analytics Nedir? Hangi Amaçla Kullanılır?

Web sitenizin performansını değerlendirmek ve analiz etmek üzere ücretsiz bir araç olsa ne kadar güzel olurdu değil mi?

Google Analytics,  performans, site ve kullanıcı analizi için kullanılan bir araç. SEO çalışmalarının nasıl sonuçlar verdiğini ayrıntılı olarak google analytics üzerinden görmeniz mümkün. Search console tarafında anahtar kelime sıralama, kapsam sorunları ve tıklama performanslarını bildiğiniz üzere görebiliyorsunuz.

Google analytics tarafında, bu analizi derinleştirerek bir kullanıcının sitenize hangi platformdan ulaştığını, site veya sayfalarınızda ne kadar süre kaldığını, hangi sayfadan hangi sayfaya geçiş yaptığını görebilmek mümkün.

Bunun yanında coğrafi ve kitle anlamında, e-ticaret için satış ve dönüşümlerinizi, en çok performans gösteren ürünleri de detaylı bir şekilde görmeniz mümkün. Ve hatta, satışlarınızın hangi kaynaklardan geldiğini görebilir, bu sayede platformlar ile alakalı ileriye dönük stratejik bir planlama yapma şansınız da doğar.

Google analytics’i kullanabilmek için öncelikle sitenize küçük bir kod yerleştirmeniz gerekiyor. Bu sizin google analytics tarafında sahip olacağınız mülk ile ilgili bir izleme kodu oluyor. Bu kodu isterseniz manuel olarak sitenize ekleyebilir, eğer wordpress gibi hazır bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız ücretsiz eklentilerden faydalanabilirsiniz.

analytics izleme kodu

WordPress üzerinden google analytics ekleme işlemini google site kit ile çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Aynı zamanda, All in one SEO ve Yoast SEO, Rank Math gibi wordpress seo eklentileri ile kolayca sitenizi google’a bağlayabilirsiniz.

SEO analiziGoogle analytics, yaparken mutlaka kullanmanız gereken araçların başında gelir. Aşağıda okuyacağınız google analytics ile ilgili temel bilgiler sayesinde giriş seviyesinde bilgi sahibi olacaksınız.

Google Analytics İçin Temel Bilgiler

Özelleştirme

Özelleştirme tarafında kendi istediğiniz analizlere öncelik vererek farklı tablolar kaydedebiliyorsunuz. Gösterge tabloları, özel tabloları özelleştirme kısmında izleyebilirsiniz. 

Aynı zamanda özel uyarılar ekleyip mevcut hata ve trafik dalgalanmara karşı aksiyon alabilirsiniz. Google analytics özel uyarı ve hedeflere örnek vermek gerekirse:

  • Sitede belirli bir süre geçiren kullanıcılar
  • Sitede bir işlem gerçekleştirmiş kullanıcılar
  • Belirli sayfası ziyaret eden kullanıcılar
  • Belirli kaynaklardan sitenizi ziyaret eden kullanıcılar

Bu şekilde, birden fazla hedef oluşturarak hem elinizde kullanıcı datası biriktirebilir hem de sitenizi daya iyi analiz edebilirsiniz. Bunun yanında, haftalık ve aylık uyarılar oluşturabilir ve bu uyarılar neticesinde stratejilerinizi geliştirebilirsiniz. Oluşturacağınız uyarılara örnek olarak, haftalık ziyaret artışı, sosyal medyadan gelen trafik vb. verebiliriz.

İpucu : Google analytics’i birden fazla google aracı ile birleştirmek mümkün. Örnek olarak google ads ile bağlantı yaparak, oluşturduğunuz hedeflerden elde ettiğiniz datalara ileride google ads remarketing reklamları ile kendinizi tekrar hatırlatmanız mümkün.

Gerçek Zamanlı

Gerçek zamanlı kısmından temel olarak anlık ziyaretçi takibi yapılır. Anlık ziyaretçi sayılarınızı görebildiğiniz gibi bu ziyaretçilerin web sitenize nasıl ulaştığını da görürsünüz.  En çok yapılan yönlendirmeler, en fazla trafik getiren sosyal kanallar, mevcut ziyaretçilerin hangi içeriği incelediği, hangi lokasyonda olduğu gibi bilgileri gerçek zamanlı kısmından görmek mümkün.

analyticsgenelbakis

E-ticaret siteniz varsa dönüşümler ile ilgili bilgilere de bu kısımdan ulaşmanız mümkün.

Kitle

Adından da anlaşılağı üzere sitenizi ziyaret eden kullanıcı kitlesinin ayrıntılarına ulaştığımız bölüm.

Web sitenize giren kullanıcıların yaşı nedir?  Hangi cihazlardan daha çok giriş yapılıyor? Siteme girenlerin ilgi alanları acaba neler?  Gibi bir çok sorusunun cevabını bu kısımdan buluyoruz.

Ayrıca SEO analizinde çok kritik öneme sahip, kaç adet yeni kullanıcı ve geri gelen kullanıcı olduğunu kitle->davranış->yeniler-geri gelenler kısmından öğreniyoruz. Sitemize giren kullanıcıların hangi tarayıcı ve işletim sistemini kullandığını görüyoruz.  Bunun gibi birçok veriyi kitle başlığından bulabiliyoruz.

google analytics kitle davranış raporu
google analytics kitle davranış raporu

SEO çalışmaları için Google Analytics’in bize sunduğu raporlar çok değerli. Bu raporlar sayesinde düşük performans alınan sayfaları veya daha önce hiç dikkat etmediğimiz verileri görebilir ve bunları fırsata çevirebiliriz.

Edinme

Ziyaretçilerin web sitemize hangi kaynaktan ulaştığına dair raporlamalara edinme kısmından bakıyoruz.

Buraya Google Ads ve Search Console bağlantısı yaptığımızda açıkçası tadından yenmiyor 🙂

Hangi sosyal ağdan ne kadar ziyaretçi aldığınızı, organik arama sonuçlarından ne kadar trafik çektiğinizi görebiliyoruz.

Verdiğiniz ücretli reklamlardan ne kadar müşteri çekebildiğinizi aynı şekilde burada yer alan raporlardan okuyabiliyoruz. Bu sayede ne kadar faydalı bir reklam kampanyası oluşturup oluşturmadığınızı da görebiliyorsunuz.

Hangi web siteleri size yönlendirme yapmış ki bu konu çok önemli, istenmeyen backlinkleri takip edebiliyor ve bunları disavow tool ile reddetme imkanı vermiş oluyor. Site dışı SEO çalışmaları yaparken sürekli takip ettiğimiz çok ama çok önemli bir konudur.

Ziyaretçi kaynağını edinme->tüm trafik->kaynak/aracı yolunu izleyerek bulabilirsiniz.

Davranış

Hangi sayfaların daha çok trafik aldığını, kullanıcıların hangi sayfada daha çok vakit geçirdiğini, hemen çıkma oranlarını görebildiğimiz bölüm. Davranış bölümünden ayrıntılı içerik incelemesi sayesinde sayfa bazında raporlara ulaşıp içeriklerin peformansına davranış kısımdan kontrol ediyoruz.

SEO için sayfa hızının öneminden bahsetmiştik. Buradan sayfaların açılış hızlarını, hangi tarayıcının sayfalarımızı en hızlı açabildiğini görürüz. Bu sayede geç açılan sayfaları tespit edip anında müdahale edebiliriz.

Site içinde arama yapan ve yapmayan kullanıcıları arayarak bize farklı fikirler verebilir. Bir kullanıcı arama yapmışsa belki de aradığı şeyi bulamamış olabilir. 

Eğer gelir getiren bir siteniz var ve adsense ile google analytics’i bağladıysanız, davranış->yayıncı yolunu izleyerek kazançlarınızı da görmeniz mümkün.

Dönüşümler

Dönüşümler sekmesinden e-ticaret çalışmalarınıza dair ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Başlıca hedefler koyarak bunların dönüşüm oranını buradan görebilirsiniz. Aynı şekilde vazgeçme oranlarını ve  istediğiniz hedefin tamamlama sayısına da buradan ulaşabilirsiniz.

alisverisaliskanligi

Web  sitenizde kaç adet satış yapıldığı, hangi ürünün en çok satıldığını, kupon kodları ve varsa promosyonlarınız ile ilgili bilgi de alabilirsiniz.

Yeni gelen kullanıcıların mı yoksa geri gelen kullanıcıların mı daha çok alışveriş yaptığını buradan görebilirsiniz ki bu çok kıymetli bir veridir.

Ürünlerin ayrı ayrı performanslarını görebileceğiniz gibi sepet performanslarını da aynı şekilde görebilmeniz mümkün. Bir seferde en çok alışveriş ne zaman ve ne kadarlık gerçekleşmiş merak edersiniz diye düşünüyorum.

Kullanıcı ve web sitesi analizi için Google Analytics hepimizin eli ayağı durumunda.  Google sadece bu aracı ile değil bize Search Console ve Tag Manager gibi araçlarıyla da inanılmaz destek sağlıyor. Bunlar içinde ayrı başlıklarda bir yazı paylaşacağım.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Değerli yorumlarınızı eksik etmeyin.

Görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir