İçeriğe geç

WordPress Site Yedekleme

Web sitelerimizi kullanırken en iyi içerikleri üretip, sürekli olarak kullanıcılara ulaşmaya çalışıyoruz. WordPress site yedekleme işlemi yaparak kafanızı yastığa rahat koyabilirsiniz. Gün içinde veya hafta boyunca sürekli olarak yeni içerikler ekleyip iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmak ve özgün içerikler ile ziyaretçilere sitelerimizi sevdirmeye çalışıyoruz. Bu işlemleri yaparken unutulmaması gereken bir adım var ; web sitesini yedeklemek.

İşlerimizi yürütürken istenmeyen sorunlar ile karşılaşabiliriz. Belki sunucu tarafında hiç aklınıza gelmeyecek donanımsal veya yazılımsal bir hata olabilir, web siteniz bir saldırıya maruz kalabilir ve siz veritabanı üzerinde bir işlem yapmak isterken yanlış bir işlem yapabilirsiniz.

Bunun önüne geçmek için düzenli olarak web sitenizi yedeklemekte fayda var. Çoğu hosting firması günlük veya haftalık olarak bu konuda yardımcı oluyor ancak siz yine de işi şansa bırakmadan web sitenizi yedekleyin. Bu arada wordpress hosting ile normal hosting arasındaki farklara buradanLINK ulaşabilirsiniz.

WordPress Site Yedekleme Eklentisi

Bu işlemi yapabileceğiniz bir çok ücretli ve ücretsiz eklenti mevcut. Bu yazı da ben UpDraft Plus’ı anlatmayı tercih ettim. Ücretsiz versiyonda yedekleme işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz, ücretli versiyona geçmek isterseniz tercih sizlerin.

Ücretli olarak alabileceğiniz faydalar

  • Ücretli versiyonda sitenizi klonlayarak hiçbir eksilma yaşamadan taşıma yapabilirsiniz.
  • Sadece son yedeklemenizden sonraki değişiklikleri yedek alabilirsiniz.
  • Destek talebi oluşturarak hızlıca yardım alabilirsiniz.
  • WordPress, eklenti ve temalarınıza gelecek güncellemelerden önce otomatik back-up imkanı.
  • Otomatik yedekleme için zaman ayarı yapabilirsiniz.

Buna benzer bir çok farklı ayrıntıya ihtiyaç dahilinde sahip olabilirsiniz.

Site Yedeklerini Depolamak

 

Eklentiyi aktif hale getirdiğiniz de çok kolay bir yönetim ekranıyla karşılaşıyorsunuz. Yedekleme yapmak istediğiniz dosya türleri(tüm dosya türlerini seçmek de fayda var) ve veri tabanını seçerek yedekleme işlemini tek tıkla yapabiliyorsunuz.

updraft-yedekleme

Updraft Plus size bir çok yedekleme seçeneği sunuyor. Google Drive ve Microsoft OneDrive hesaplarınıza yedeklerinizi gönderebileceğiniz gibi yedeklerinizi e-posta hesabınıza da gönderme imkanınız var.

Burada yedekleme yaparken dikkat etmeniz gereken hem veritabanı hem de dosya yedeklemeyi yapmanız. Ben ikisini ayrı ayrı zamanlarda yedekleme yapmanızı önermem, tek sefer de her iki koşulu da yedeklemelisiniz.

yedekleme-geri-yukleme

Yedekleme işleminizi yaptıktan sonra eklenti içinde geçerli yedeklemelerinizi görebilir ve buradan geri yükleme yapabilirsiniz.

Yedekleme konusuna ne kadar özen gösterirseniz, verdiğiniz emeklerin de her zaman bir garantisi olur. Sitenizin güvenliği için ayrıca wordfence security güvenlik ayarlarına göz atmanızı tavsiye ederim.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.

Görüşmek üzere.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir