İçeriğe geç

Meta Etiketleri ve Arama Motoru İlişkisi

Temel olarak meta etiketleri arama motorlarına web sitesi ile ilgili bilgilerin aktarıldığı etiketlerdir. SEO için meta etiketleri, WordPress ve diğer içerik yönetim sistemi alt yapılarında kod bilgisi gerekmeksizin girilen etiketler kullanıcıya arama motoru sonuç sayfalarında web sitesi ile alakalı ön bilgileri gösterir.

Meta etiketler HTML sayfalarının <head> etiketleri arasında kullanılarak arama motorları ve kullanıcılara web sitelerinin sayfaları ile alakalı bilgi sağlar.

Meta Etiketler SEO’ya Yardımcı Olur Mu?

Meta etiketleri, sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) nasıl görüneceğini belirlemek ve kullanıcıları tıklamalarını arttırmak ve etkileyebilmek için kullanılır.

Bu nedenle SEO ve sitenizin sıralamasını, trafiğini etkilerler. Meta etiketleri sadece birazdan aşağıda okuyacağınız meta title ve meta description’dan ibaret değildir. SEO için meta etiketleri, özellikle görsel, ses gibi arama sonuç sayfalarında bulunan sıralamanızı da etkiler. Bu sebeple meta etiketler SEO’ya doğrudan yardımcı olur ve alakalıdır.

SEO meta etiketleri
SEO için Meta Etiketleri

SEO Optimizasyonu için Meta Etiketler Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Meta Title Etiketi

Öncelikle sayfanın başlığını tanımlamak için meta ‘title’ etiketi kullanılır. Title etiketi sayesinde kullanıcılara sayfa başlığı gösterilerek içeriğin hangi konu ile alakalı olduğu belirtilir. Kullanımı

<title>Totrakanli SEO ve Google Ads Platformu</title>

Meta Description Etiketi

Meta description etiketi ile kullanıcılara sayfanın içeriği hakkında ipucu verdikten sonra içeriği ile ilgili maksimum 160 karakter (Mobil için 130 karakter) barındıran bir açıklama gireriz. Bunu meta description etiketi sayesinde yaparız. Kullanımı:

<meta name=”description” content=” Meta etiket nedir? Başlık etiketleri arama motorunu nasıl etkiler? Google’ın anladığı temel meta etiketlerini ve kullanımlarını bu sayfadan inceleyebilirsiniz”/>

Meta Keywords Etiketi

Keywords etiketi sayfamızın içerdiği anahtar kelime bilgilerini girdiğimiz etiketlerdir. Google artık meta keywords etiketlerini sıralama ve seo bazında dikkate almasa da diğer arama motorları için isterseniz bir adet anahtar kelime girebilirsiniz. Kullanımı:

<meta name=”keywords” content=” Anahtar kelime”/>

Bu ilk 3 meta etiketi sayfanın tam anlamıyla kimliğini kullanıcıya aktaran etiketlerdir. Google’ın anladığı meta etiket listeleri farklılık gösterebilir.

Robots

Robots etiketi sayesinde arama motorlarına sayfalar ile ilgili nasıl bir aksiyon alması gerektiğini anlatabilirsiniz. En çok kullanılma amacı bir sayfayı indeks almasını belirtmek veya tam tersi indeks almamasını belirtmektir.

Robots Meta Etiketiyle Hangi Değerler Kullanılabilir?

İndex -> Sayfa için dizine eklenebilir izni verirsiniz

Noindex -> Sayfayı için dizine eklenme izni vermediğinizi belirtirsiniz

Follow -> Sayfa içindeki verdiğiniz bağlantıların takip edilebilir olduğu mesajı verilir (Ayrıca bakınız : Dofollow ve Nofollow nedir?)

NoFollow -> Sayfa içinde verdiğiniz bağlantıların takip edilmesini istemediğinizi belirtmek için kullanılır

Kullanım : <meta name=”robots” content=”index, noindex, follow, nofollow”/>

Content Type ve Charset Etiketi

Content type etiketi ile sayfanın karakter kodlaması belirtilir. Keza content type etiketinin kullanılmadığı durumlarda sayfanız standart olarak  ISO-8859-1 karakter kodlaması ile gösterilir. Bu etiket kullanılmadığı sürece Türkçe karakter kullanamazsınız.

HTML 4.01 Kullanımı : <meta http-equiv=”content-type” content=”text/html; charset=UTF8”/>

HTML 5 Kullanım : <meta charset=”UTF-8″>

HTML 5 kullanılan sayfaların başında <!DOCTYPE html> , 4.01 kullanılan sayfaların başında ise <!DOCTYPE HTML PUBLIC “-//W3C//DTD HTML 4.01//EN” ibaresiyle başlayan bir satır bulunur.

Türkçe dışında bir dil kullanarak sayfalar hazırlayacaksanız UTF kodlarına bakabilir ve içeriklerinizi bu yönde girebilirsiniz.

Meta etiketleri sayfalarımızın kimliğini belirtmek için yegane yoldur. Her sayfa için ayrı ayrı girilerek kontrol edilmelidir.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir