İçeriğe geç

Google AMP Nedir? AMP Hakkında Bilgiler

Accelerated Mobil Pages (AMP) , hızlandırılmış mobil sayfalar olarak web literatürüne gireli yaklaşık 5 yıl oluyor. Açık kaynak kodlu ve google tarafından geliştirilen teknolojinin temel amacı mobil sayfaların açılış sürelerini minimum seviyeye indirmektedir. Google, kullanıcılara arama sonuç sayfalarında (SERP) AMP sayfaları belirtmek amacıyla sayfa bağlantılarının yanında şimşek işaretiyle simgeler.

Burada temel amaç kullanıcıların daha hızlı bir şekilde arama terimlerinin karşılığında ki bilgilere ulaştırılmasıdır.

AMP Sayfalara Neden İhtiyacım var?

Herşeyden önce belirtmek gerekir tabi, amp sayfalara sahip olmak şu an için bir sıralam faktör değil. Yani en azından kesinleşmiş bir yaklaşım bu konuda şu an için yok. Ancak mobil sayfalarınızla ilgili sorunlar yaşıyorsanız, rakipler hız konusunda bir adım öne geçmek için belirli sayfalarda amp teknolojisini kullanıyor olabilir. Bunları kontrol etmekte fayda var. Evet AMP sayfalara sahip olmak sıralama konusunda doğrudan bir etki yapmıyor ancak sayfa açılış hızlarının iyi seviye de olması kullanıcı deneyimi açısından size artı not olarak yazıyor.

AMP sayfaları kullanmak istediğiniz de tabii ki bazı sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

  • Mevcut mobil site görünümünden farklı olarak minimalleşmiş bir sayfaya sahip olursunuz. Bu sizin kullanıcılara tam olarak göstermek istediğiniz sayfa olmayabilir.
  • Kullanmak istediğiniz kodların bir çoğu yukarıda belirtilen sebepten dolayı çalışmayabilir.

AMP Entegrasyonunu Nasıl Sağlarım?

WordPress üzerinden hızlandırılmış mobil sayfaları(AMP) kullanabilmeniz için farklı eklentiler bulunuyor. Bunların başında Google’ın kullanıcılara sunmuş olduğu resmi eklenti olan AMP bulunuyor. AMP sayfaları optimize ederken biraz kodlama bilgisine ihtiyaç duyacağınızı da hatırlatmak isterim.

Bir diğer ve açıkçası google resmi eklentisinden daha çok talep gören ve optimizasyon işlemleri daha kolay olan AMP FOR WP eklentisi bulunuyor. Bu eklenti size bir çok konuda destek sağlıyor:

  • Gutenberg Blokları
  • Divi ve Elementor Desteği(ücretli eklenti)
  • CSS Optimizasyonu
  • Yoast ve All in One SEO gibi optimizasyon eklentileriyle birlikte çalışma
  • Push Notification Ayarları
  • Yapılandırılmış Veri Desteği
  • Reklamlar, contact formları destekleri
  • En önemlilerinden google analytics ve tag manager desteği ile göz önüne çıkıyor. Daha bir çok farklı destek söz konusu bunları kullanmadan önce resmi sayfasından kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Amp sayfaları kullanmak için eklentiler size farklı seçenekler sunabiliyor, tema ve sayfa yapıcınızla uyumlu olanlarda pek sorun yaşamasanız da sorun yaşanılan kısımlarda size yeni bir amp sayfa yaratma veya sadece okuyucu modunu açma gibi seçenekleriniz oluyor.

AMP sayfaları kullanmak doğrudan site hızını etkilendiğinden dolayı SEO ve kullanıcı deneyimi açısından bir adım öne geçmiş oluyorsunuz. Seo ve site hızı ile ilgili yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

AMP Sayfaya Geçmek

AMP sayfaları kullanıp kullanmamak tamamen sizlere kalmış, mobil sayfa hızı ve rakiplerin kullanımı göz önüne alındığında iyi bir analiz yapıp karar vermekte fayda var. Mobil sayfa skorlarınız düşük değilse aceleci davranıp hızlandırılmış mobil sayfalara geçmenize pek gerek yok aslında.

Tabii haber siteleri için AMP kullanmak bir tercihten öte bir mecburiyet olabilir, bunun gibi istisnaları dışarıda bırakarak söylüyorum.

AMP sayfalarınızın durumunu kontrol etmek için search console kullanabilirsiniz. Bu test üzerinden google’ın sayfalarınızı amp olarak onaylayıp onaylamadığını görebilirsiniz. Aynı zamanda sizi hatalar ile ilgili bilgilendirecek ve çözüm yollarına ulaşabileceksiniz.

Projeyi tüm detayları ile öğrenmek isterseniz AMP resmi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir