İçeriğe geç

İçerik Yönetim Sistemi Nedir?

Merhaba.

İçerik yönetim sistemlerinin (Content Management System) temel olarak ne olduğu ve işlevleri hakkında küçük bir başlangıç yapmak istedim. Keyifli okumalar dilerim.

İçerik Yönetim Sistemi Nedir?

İçerik yönetim sistemlerini temel olarak web sayfasında bulunan kodlamaların veya bilgi/belgelerin istenilen bir biçimde görüntülenmesini sağlayan yazılımlar olarak değerlendirmek sanırım doğru olacaktır.

Bu sistemlerini bir araya getirip bir pazar oluşabileceği durumu tarihde ilk defa 1995 yılında CNET firmasının kendine ait sistemleri geliştirmesi için Vignette firması ile anlaşması ile sonucu ortaya çıkmıştır.

2020 yılına girdiğimiz bu dönemde bilginin akışını hızlandırmak ve son kullanıcıya olabilecek en hızlı şekilde ulaştırmak tüm sektörlerin birincil görevi haline geldi. Dijitalleşme ile beraber gelen rekabet artışı firma ve kişileri bir web sitesi sahibi olmaya, satış kavramının eğilimi yüzünden insanların tüketim alışkanlıklarının değişmeye başlamasıyla hedef hızlı ve net çözümler şeklinde değiştir.

İçerik Yönetim sistemleri kişi veya firmalara çok hızlı çözümler sunmasından dolayı gerçekten çok avantajlı. Zamanı iyi kullanmak zorunda olan bizler için bu sistemler bulunmaz nimet niteliğinde. Bir içerik yönetim sistemi ile isterseniz uluslararası geçerlilikte kurumsal bir web sitesi dizayn edebileceğiniz gibi nüfus yoğunluğunun olduğu bir semtte paket sipariş üzerine çalışan bir dükkana ait web sitesini çok hızlı bir şekilde yayına alabilirsiniz.

icerikyönetim

Siteniz İçin İçerik Yönetim Sistemi Kullanmanın Avantajları

1- Kodlama bilgisi gerektirmez (Kodlama bilmeseniz bile kodlamanın ne olduğunu bilmelisiniz)
2- Sunduğu ücretli ve ücretsiz şablonlar sayesinde sektör veya mesleğinize göre web sitenize şık bir görünümü entegre edebilirsiniz.
3- Kendi içinde birbiriden farklı özelliklere sahip olan farklı bileşen ve eklentiler ile arzu ettiğiniz optimizasyonu sürükle ve bırak tekniği ile gerçekleştirebilirsiniz.
4- E-ticaret, Blog ya da kurumsal web sitesi için kurulum yapabilirsiniz.
5- Herşeyden önemlisi kendi kendine güncelleme özellikleri sayesinde sizin adınıza bütün işi tek başına yapar.

Burası önemli; Kullanılan eklentiler ve bileşenlerin güncelleme takibi sizin tarafınızdan yapılmalıdır. Kullandığınız eklentilerin sahipleri ya da yaratıcıları içerik yönetim sisteminizin sağlıklı çalışması için kendi eklentilerini kendileri günceller. Sürüm uyumluluğu gerçekleşmediği zaman bazı güvenlik ve görsel sıkıntılar yaşanabilir. Bu yüzden kullanılacak eklentiler dikkatlice seçilmelidir.

İçerik Yönetim Sistemi Dezavantajları

1- Sistemin size sunduğu araç ve gereçler kadar dizayn etme şansına sahipsiniz.
2- Açık kaynak kodlu olduğu için gerekli güvenlik tedbirlerini almazsanız canınız sıkılabilir.
3- Web ile çok alakalı olmayan kişiler için en başlarda sitede görünüm de düzeni oturtmak zaman alabilir.

1995 yılından bugüne gelindiğinde içerik yönetim sistemleri artık birer kod parçacağından oluşan sistemler değil başlı başına bir endüstri haline gelmiştir.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Değerli yorumlarınızı bekliyorum 🙂

Görüşmek üzere

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir