İçeriğe geç

Site Dışı SEO Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Herkese Merhaba.

Site dışı seo çalışmaları yapılan seo performans çalışmalarının tamamını göze aldığımızda %30’dan fazla bir bölümünü oluşturur. Web sitenizin farklı platform ve anahtar kelime bazlı benzer sitelerde paylaşılması, Google’a olumlu bir sinyal olarak yansır. 

Site Dışı Seo Çalışması (Backlink) Neden Önemli?

Web sitenizin site içi seo çalışmalarını tamamladıktan sonra, sıralamada daha iyi bir konum elde edebilmek için sitenize, sayfalarınıza veya içeriklerinize alakalı anahtar kelimelerden ve aynı konuya sahip içerik veya sayfalardan dış bağlantı almaya özen göstermelisiniz.

Backlink çalışmaları başlı başına bir sıralama faktörü değil ancak sitenizin veya sayfalarınızın, aynı konuya sahip içeriklerden geri bağlantı alması ve bu gelen bağlantılardan sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizde bir veya birden fazla sayfada belirli bir süre geznmesi google nezdinde pozitif etki bırakmaktadır.

Önemli : Ayrıca, bu çalışmaları yaparken siteyi alakasız backlinklere boğmanız kesinlikle tavsiye edilmez.

500 tane alakasız backlink kaynağı yerine, 1 adet alakalı siteden backlink almanız net ve açıkça tavsiye edilir.

Backlink çalışmalarını yaparken dikkat edilmesi gereken hususları sizlerle paylaşacağım.

Temel olarak tüm çabayı domain otoritesi yüksek, spam skoru düşük web sitesi ve diğer platformlardan almaya çalışmalısınız. Arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için site dışı seo çalışmalarını dikkatle yapmalısınız.

Gerçekten kaliteli backlinklere sahip olmak istiyorsanız öncelikle web sitenizde kullanıcıları sitenize çekebilecek, bu kullanıcılarda tekrar ziyaret dürtüsü oluşturabilecek kadar kaliteli ve özgün içerikler paylaşmalı ve kendi kaliteli içeriğinizi yaratarak başlamalısınız.

Bunun en temel nedeni, çok iyi bir backlink kaynağından bağlantı alsanız bile, sitenizdeki içerikler yetersiz ve alakalsız olduğu taktirde kullanıcılar sitenizde 10 saniye bile durmadan çıkacaktır. Bu da sizin bounce rate dediğimiz siteden çıkış oranını bir hayli yükseltecek ve sitenizin sıralamasında olumsuz bir etki yaratacaktır.

Google’dan John Mueller‘in bu konuyla alakalı bir söylemini buraya bırakayım : 

The total number of backlinks a website has doesn’t matter at all to the search algorithm. One good link from a relevant website can be more impactful than millions of low quality links

Site Dışı SEO İçin Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

basari

1- Site dışı seo (backlink) çalışmalarına başlamadan önce Google Web Yöneticisi Yönergelerini okuyarak işe başlayın.

  • Google’ın sayfalarınızı bulmasına yardımcı olmakla işe başlayın. Taranabilirlik, sitenizin sıralamada sağlıklı bir yer edinmesi için kritik öneme sahip.
  • Aynı şekilde bu sayfaları anlamasına yardımcı olun. Başlangıç olarak meta etiketler, google’a içeriğiniz ile bilgi vermenizde yardımcı olacak.
  • Her yazımda elimden geldiğince paylaştığım üzere kullanıcılara FAYDA sağlayacak BİLGİ açısından zengin ÖZGÜN içerikler oluşturun. Bu sayede google’a sayfanızı anlama fırsatı vermiş olursunuz.
  • Son olarak kullanıcıların web sitenizi bulmasına yardımcı olun.
    Bu alt başlıklar bile kendi içinde uzunca ve çok net açıklamalar içeriyor. Lütfen yukarıda bulunan linke tıklayarak yönergeleri bir kere bile olsun okuyun.

Bu bilgileri paylaşmamın nedeni, başarılı bir site dışı bağlantı kaynağınız olsa dahi, siteniz eğer taranabilir değilse, içeriğiniz alakalı anahtar kelime konusunda yeterince bilgi vermiyor veya yetersiz ise, boşuna backlink çalışması yapmak için kendinizi maddi ve manevi olarak yormanızın hiç gereği yok.

Çünkü burada amaç, siteye daha fazla kullanıcı çekebilmek ve kullanıcıların uzun süre sitemizden faydalanabilmesini sağlamaktır. İçeriğiniz zengin değilse, o bağlantının hiçbir önemi yoktur.

2- Rakiplerinizi inceleyin

SERP ( Search engine results page ) yani arama motoru sonuçları sayfasında rekabet ettiğiniz ve sizinle aynı anahtar kelimelerde üst sıralarda çıkan rakiplerinizin backlink yapısını inceleyin. Rakiplerinizin backlink kaynaklarını ahrefs aracıyla analiz edebilir, size uygun siteleri inceleyerek site dışı bağlantı alabileceğiniz kaynakları belirleyebilirsiniz.

3-Backlink ihtiyaçlarınızı sizin sektörünüzle alakalı başarı elde etmiş domain otoritesi yüksek ve spam skoru düşük sitelerden almaya çalışın. Ahrefs’in ücretsiz olarak sunduğunu backlink sorgulama sayfasını ziyaret edin. Backlink sorgulama işleminizi sürekli yaparak zararlı backlink tarama işlemini de gerçekleştirmiş olursunuz.

Önemli : Backlink ağınızın kontrolünü ahrefs ve semrush gibi araçlardan değil, direkt olarak google search console’da bulunan bağlantılar kısmından sağlayın. 

4-Google Analytics kullanarak sitenize nereden trafik geldiğini sürekli kontrol edin, spam tehlikesine karşı tetikte olun. Bunları engelleyin veya reddedin. Gelen bağlantıları reddetmek için google disavow tool‘u kullanın.

5- Sitenizde yayınlanan içerik, makale, ropörtaj gibi çalışmalarda mutlaka etiket kullanın ve bunları sosyal medya da paylaşın. Site dışı SEO uygulamaları sadece backlinkten ibaret değildir. Eğer konunuz ile alakalı zengin bir içeriğe sahipseniz sosyal medya hesaplarını aktif olarak kullanarak hem marka bilinirliğini arttırabilir hem de siteniz için sadık ziyaretçiler kazanabilirsiniz.

Ayrıca inceleyin : Site içi SEO Çalışmaları İle Performans Artışı

Site Dışı Seo İşlemlerinde Yapılmaması Gerekenler

basarisiz

1- Çöplüğe dönmüş site ve forumlardan backlink almayın.
2- Domain otoritesi yüksek ama aynı zamanda spam skoru da yüksek olan sitelerden backlink almayın.
3-Backlink alacağınız siteleri ahrefs gibi bir araç ile site dışı bağlantılarını analiz edin.

Rakiplerin Site Dışı Bağlantıları ve Backlink Analizi

Gelelim backlink çalışmalarını yaparken dikkat edilmesini gereken hususlar ve rakip sitelerin backlink analiz konusuna.

Sıralama almak için çalışma yaptığınız anahtar kelimeleriniz gibi, organik arama sonuçlarında alakalı anahtar kelimelerde üst sıralarda yer alan rakiplerinizin listesini yaparak işe başlayabilirsiniz. Bu çalışmaları yaparken rakiplerinizin çoğu zaman aynı kaynaklardan bağlantı aldığını görebilirsiniz. 

Ahrefs ve Semrush gibi araçlar ile listesini yaptığınız rakiplerinizin sitelerini analiz ederek bağlantı aldıkları siteleri kontrol edin. Burada dikkat etmeniz gereken konu, rakiplerinizin sizin de sıralama almak istediği anahtar kelimeler üzerinden (anchor text) bağlantı alıp almadığıdır. Ayrıca hangi sayfa veya içeriklerine backlink aldığını da kontrol edin.

Dikkat! : Sıralamada üst sıralarda yer alan bir çok site için alaksız sitelerden backlink alınmış olabilir. Bunları ayırt ederek, yüksek link çıkışı olan siteleri ayırmalı ve alakalı içeriklere sahip olan siteleri seçmelisiniz. Peki, otoriter ve spam skoru yüksek olmayan bir siteyi nasıl ayırt edebilirsiniz? Hemen cevaplayalım:

1- Aynı sayfa veya içerikten maksimum 50 adet dış bağlantı çıkışı olmasına dikkat edin  

2- Bağlantı almak istediğiniz site dili ile aynı dili kullandığınızdan emin olun (Doğru hedef kitleye ulaşmak istiyorsanız, bu nokta çok önemli)

3- Daha önce bu sayfa veya içeriklerden çıkılan bağlantıları kontrol edin

Alınan bağlantıların türünü kontrol edin. Bunlar dofollow, nofollow, ugc (user generated content – kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, genelde guest post girişlerinde kullanılır) olabilir.

Son olarak önemli bir not; Alacağınız backlinkler yer aldığınız site tarafından mümkünse “DoFollow” olarak girilmelidir. Bu anlamda DoFollow ve NoFollow çalışmalarını da inceleyebilirsiniz.

Umarım bu kısa site dışı seo (backlink) ile ilgili rehber size bir fikir vermiştir.

Sizde site dışı seo performans artışı istiyorsanız lütfen benimle iletişime geçin.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Değerli yorumlarınızı bekliyorum 🙂

Görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir