İçeriğe geç

Google Tag Manager Nedir?

Google Analytics ile neler yapabildiğimizden bahsetmiştik. Sitemizi ziyaret eden kullanıcıları ve sayfalarımızı analiz ediyoruz. Dönüşümleri takip edebilmek için ise Google’ın bir diğer ücretsiz aracı olan Google Tag Manager’ı kullanıyoruz. Şimdi Google tag manager hangi amaçla kullanılır inceleyelim.

Google Tag Manager Nasıl Çalışır?

Google Tag Manager (ya da google etiket yöneticisi) , web sitenizde (veya mobil uygulamanızda) pazarlama etiketlerini (kod snippet’leri veya izleme pikselleri) kodu değiştirmek zorunda kalmadan yönetmenize ve yerleştirmenize olanak tanıyan ücretsiz bir araçtır.

Takip etmek istediğimiz olayları etiketler sayesinde  takip edebilir ya da yeniden pazarlama amaçlı kullanabiliriz. Tag Manager’ı bir kod izleme yardımcısı olarak düşünebilirsiniz. Web sitemize onlarca takip kodunu eklemek yerine bunları tag manager üzerinden ayarlayabilir bu sayede web sitesimizin açılış hızlarını da kontrol altına almış oluruz.

Google Tag manager temel olarak, bir veri kaynağından (web siteniz) alınan bilgileri, Google Etiket Yöneticisi aracılığıyla başka bir veri kaynağıyla (Analytics) paylaşır.. Yönetmeniz gereken çok sayıda etiketiniz olduğunda GTM çok kullanışlı hale gelir, çünkü tüm kod tek bir yerde saklanır.

Diğer Google analiz araçları gibi tag manager’ı da Google Ads ve Analytics ile entegre bir şekilde kullanabiliyoruz. Bunun sayesinde hem sitemizin kullanıcı ziyaret raporlarını detaylı bir şekilde görebilir,  Google Ads ile entegre kullandığımız zaman ise reklamlardan elde ettiğimiz dönüşümleri takip edebiliriz.

Bir Arama ağı reklamı çıktığımızı varsayalım ve hedef CRM datası toplamak için kampanya formu doldurmak istediğinizi düşünelim.  Form sayfasının açılıp formun doldurulmaması durumunu tespit edebilirsiniz ya da sepete ürün ekleyip alışveriş yarıda mı bırakılmış aynı şekilde bunun da tag manager sayesinde takibini yapmanız mümkün.

Google Tag Manager’ı Kullanmak Kolay mı Peki?

Google’ın söylediğine göre; herhangi bir pazarlamacının bir web geliştiricisine ihtiyaç duymadan kullanabileceği “basit” bir araç olduğunu söylüyorlar.

Burada antiparantez olarak birşey söylemek de fayda var, daha önce bu tarz uygulamaları kullanmamış biriyseniz yanlış bir adım atmamak adına, en azından ilk kurulum aşamasında destek almanızda fayda var. Yanlış etiket veya tetikleyici kullanımına bile geçmeden sitenize google tag manager kodlarını yanlış bir şekilde eklemek bile başlı başına bir sorundur. O yüzden kolay veya zor olması tamamen size bağlı.

Etiketleri, tetikleyicileri ve değişkenleri nasıl ayarlayacağınızı anlamak için biraz teknik bilgiye sahip olmanız gerekir . Facebook piksellerini tag manager ile kullanmak istiyorsanız, Facebook izleme piksellerinin nasıl çalıştığını biraz anlamanız gerekir .

Google Etiket Yöneticisi’nde (GTM – Google Tag Manager) etkinlik izlemeyi kurmak istiyorsanız, “etkinliklerin” ne olduğu, Google Analytics’in nasıl çalıştığı, etkinliklerle hangi verileri izleyebileceğiniz, raporların Google Analytics’te nasıl göründüğü ve nasıl yapılacağı hakkında biraz bilgi sahibi olmanız gerekir.

Google Tag Manager Etiketler ve Tetikleyiciler

Gelelim etiket yöneticisinin işlevsel özelliklerine. Doğru kurulum yapabilmek için önce etiketlerin ve tetikleyicilerin çalışma mantığını anlamalıyız.

Google Tag Manager – Etiketler Hangi Amaçla Kullanılır?

Etiketler, üçüncü taraf araçlardan alınan kodlar veya izleme pikselleridir. Bu etiketler, Google Etiket Yöneticisi’ne ne yapması gerektiğini söyler. Google Tag Manager’da genellikle kullanılan bazı etiketleri örnek verecek olursak:

  • Google Analytics Evrensel izleme kodu
  • AdWords Yeniden pazarlama kodu
  • Adwords Dönüşüm İzleme kodu
  • Facebook Piksel

tag manager etiket

Etiketlerinizin ne zaman harekete geçeceğine siz karar verirsiniz. Aynı şekilde hangi sayfalarınızda yaptığınız etiketlerin harekete geçip geçmeyeceğine yine siz karar verirsiniz.

Google Tag Manager – Tetikleyiciler Hangi Amaçla Kullanılır?

Tag Manager’da bulunan tetikleyiciler belirlediğimiz etiketlerin nerede ve hangi işlemden sonra devreye alınacağını belirlediğimiz komutlardır. Bir tetikleyicinin çalışabilmesi için bir etikeye ihtiyacı vardır.

tag manager tetikleyici

Google Tag Manager – Tetikleyiciler Hangi Amaçla Kullanılır?

Değişkenler,  tetikleyiciler tarafından kullanılan değerler için kullanılır. Etiket ve tetikleyicileri kullanabilmek için değişkenlere ihtiyacınız var. İlk kurulum ile birlikte gelen farklı değişkenler mevcut olmakla birlike siz de kendiniz farklı değişkenler tanımlayabilirsiniz.

Tag Manager Örnek Değişken

Google Tag Manager Kullanmanın Avantajları

Etiket yöneticisi ile zaman geçirip öğrenmeye başladığınızda, Google Tag Manager ile yapabilecekleriniz sizi oldukça şaşırtacak.  Analytics’e gönderilen verileri isterseniz özelleştirme şansınız da var.

PDF indirmeleri, giden bağlantı tıklamaları veya hangi button’a tıklanmış gibi temel olayları ayarlayabilir ve izleyebilirsiniz. İsterseniz yaptığınız promosyon veya e-ticaret ürünlerini de izleyebilirsiniz.

  • Birden çok izleme kodunu bir araya getirerek site hızı konusunda size yardımcı olur.
  • Google dışı ürünlerle çalışır. Bknz. Facebook Piksel.
  • İstediğin kadar ayar yapma özgürlüğüne sahipsiniz, bir veya birden çok ayar yapabilirsiniz.
  • GTM bir önizleme ve hata ayıklama moduna sahiptir, böylece herhangi bir etiketi ve tetikleyiciyi uygulamaya almadan önce test edebilir ve eğer varsa oluşabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.

Google Tag Manager bize birden fazla araç kullanmak yerine tek bir platform üzerinden bir çok analiz yapabilme imkanı sunuyor. Başarılı  bir satış-pazarlama stratejisi için tek başına yeterli olacak şekilde stratejiler geliştirebilir ve bunların sonuçlarını analiz etmemize olanak verir.

entegrasyon
Google Tag Manager – Google Etiket Yöneticisi (GTM)

Google tag manager içerisinde birden fazla web sitesi hesabını barındırabilir ve bunlar tamamen ücretsizdir. Hemen her konuda bir etiket oluşturmanıza imkan vererek web sitenize gelen kullanıcıların hareketlerini izlemeye şansına sahip olursunuz. Bu sayede farklı stratejiler geliştirerek bir siteniz üzerinde devamlı pozitif çalışmalar yapabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederler.

Görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir