İçeriğe geç

Google Ads (adwords) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Ads (adwords) dijital reklamcılığın kuşkusuz bir numaralı adresi. Neden bir numaralı diyoruz çünkü neredeyse tüm dünyanın kullandığı google arama motoruna bağlı çalışan bir pazarlama aracı. Bu yazımızda google ads nedir ve nasıl kullanılır bunu inceleyeceğiz.

Eski adıyla Google Adwords ücretli olarak google arama motoru sonuçlarında,  google iş ortaklarında ya da video olarak youtube’da  reklamlarınızın gösterilmesini sağlayan online bir pazarlama aracıdır. Bu yazıda google ads reklam çalışmalarının nasıl olduğuna, reklam vermeden önce bilmeniz gereken bazı kavramlara değineceğim.

Ayrıntılara geçmeden önce neden Google Ads ile reklam vermemiz gerekebilir bundan bahsedeyim. Bir işletme sahibi olarak çok iyi bir ürüne sahip olduğunuzu ya da verdiğiniz hizmeti daha çok kişiye ulaştırmak istediğinizi düşünelim. TV ve radyo reklamlarını baz aldığınızda çoğu küçük ve orta ölçekli işletmenin buna maddi gücü yetmeyecektir, işte tam olarak burada Google Ads reklamları devreye giriyor.

Verdiğiniz ürün veya hizmete dayalı reklamlarınız sayesinde satışlarınızı yaparken eğer mobil uyumlu ve SEO çalışması yapılmış web sitesiniz varsa bu sayede şirketinizi de müşterilerinize doğal olarak tanıtmış oluyorsunuz. Anahtar kelimenize dayalı bir site içi seo çalışması yaptıysanız, anahtar kelime kalite puanınız reklam kampanyalarınızda kritik öneme sahip olacak.

Bakınız : Google Ads Kalite Puanı Nedir ve Nasıl Arttırılır?

Google Ads ile başarılı bir reklam kampanyası çıkarsanız hızlıca etkileşim alabilirsiniz ancak alaka düzeyi düşük olan bir web sayfasına kullanıcı gönderirseniz burada farklı sorunlar yaşayabilirsiniz. Alaka düzeyini arttırma kısmında da SEO devreye giriyor 🙂

 

Google Ads yaptığınız harcamaların karşılığını görebilirdiğiniz yada ölçümleyebildiğiniz bir sistrem. 2019 yılındaki verileri göz önüne aldığımızda, başarılı bir reklam kampanyası için harcanılan tutar karşılığında elde edilen gelir %140 civarında. Yani 5 TL’lik bir reklam harcamasına 13-14 TL gibi gelir elde edilmiş. Aynı şekilde ürün veya hizmet almak isteyen kullanıcılar %65 oranında Google Ads reklamlarına tıklıyor.

Reklam türlerinden de bahsetmeden önce satış-pazarlama alanında bir düşünce yapısına geçmeniz çok önemli.  Şöyle örnek vereyim, ben müşterinin reklam çalışmalarına başlamadan önce şu soruları kendime sormak durumundayım;

  • Hedef kitle kim?
  • Ayrıntılı demografik, ortak davranış özellikleri(site ziyaretleri) neler? Ortak ilgi alanları var mı?
  • Bizim sunduğumuz ürün veya hizmet bu hedef kitlenin hangi sorununa çare olacak?

Google Ads ile ilgili reklam kampanyaları oluşturmadan önce beynimize kazılması gereken temel taşlar bunlardır. Bu sayede içeriklerinizi ve reklam metinlerinizi daha bilinçli bir şekilde oluşturabilir, reklamlardan beklediğiniz etkileşimi elde edebilirsiniz.

Arama Ağı Reklamları

Arama ağı reklamları reklamları sayesinde markanız iyi şekilde konumlandırma fırsatınız olur. Google Ads reklamları arama sonuçları sayfasının en üst kısmında ve en alt kısmında olmak üzere 2 bölümde bulunur. Başarılı bir reklam kampanyasından beklediğimiz açık arttırma bilgileri kısmında bulunan, bize diğer reklam verenler ile aramızdaki rekabeti gösteren “mutlak üst kısım” oranının en üst seviyede olmasıdır. 

Görüntülü Reklam Ağı

Görüntülü reklamlar ile arama ağı reklamlarından farklı olarak reklamlarınızda bir görsele sahip olabilirsiniz.  Bu reklam türünü içeriğe dayalı, konuya dayalı ve yerleşime dayalı seçerek hedefleme yapabiliriz.

Alışveriş Reklamları

Alışveriş reklamları çıkabilmeniz için söz konusu bir ürün satışı ve sanal posa sahip olmanız gerekir. Bu reklamları çıkabilmek için ayrıca Google Merchant Center üyesi olmak zorundasınız.

Youtube Reklamları

Youtube reklamlarını videolu veya görüntülü olarak verebilirsiniz.  Yayın içi reklamlarda 6 saniyelik reklam da gösterebilirsiniz.

Uygulama reklamları

Mobil bir uygulama için reklam çıkmak istiyorsanız arama ağı, görüntülü ve youtube reklamlarında çıkmak için çalışmalar yapabilirsiniz.

Gmail

Gmail posta kutunuza girip gelenler sekmesine tıkladığınız da en üst kısımda çıkan reklamları görmüşsünüzdür. Bu da gmail reklamları oluyor.

Google Ads üzerinden reklam vermek kolay görünebilir ancak size dönüşüm getirecek ve para kazandıracak ayrıntıları mutlaka bilmeniz gerekiyor. Yanlış yürütülen bir reklam kampanyasında 1 gecede paranız çar çur olabilir. Bu konuda çok dikkatli olmakta fayda var.

google ads nedir

Bunu reklamveren olarak siz belirliyorsunuz. İsterseniz 20.000 TL’yi 1 haftada harcayabilir isterseniz 3 aya bölebilirsiniz. Günün sonunda sadece reklamlarınızın tıklama sayısı kadar ödeme yapmış olursunuz.

Nasıl Ödeme Yapılıyor?

Adınıza bir Google Ads hesabı oluşturarak ödemelerinizi banka kartı, kredi kartı ya da banka havalesi yoluyla yapabilirsiniz. Havale yoluyla ödemeyi pek tavsiye etmiyorum çünkü zaman kaybı yaşarsınız. Ödeme merkezi İrlanda’da olduğu için kredi veya banka kartı ile ödeme yapıp işlemlere başlamak en mantıklısı.

Tabii ödeme yapabilmek için bir Google Ads hesabınız olmak zorunda.

Reklamlarım Kaç Gün Yayınlanır?

Bu sorunun cevabı da tam olarak sizde bulunuyor. Reklam kampanyalarınızın görüneceği günleri belirleyebileceğiniz gibi saat aralığı bile girerek istediğiniz optimizasyonu yapabilirsiniz.

Reklam Tıklamaları İçin Ne Kadar Öderim?

Tıklama başına maliyet  (TBM) hesaplanırken bir çok ayrıntı göz önüne alınır.  Google reklamları açık arttırma şeklinde çalışır. Sistem tamamen yapay zeka tarafından kontrol edilir. Reklam sıralamalarını her bir reklam için verdiğiniz TBM ve kalite puanınız belirler. Kalite puanı ile ilgili yazıma buradanLINK ulaşabilirsiniz.

Tıklama Başına Maliyet Nedir?

Tıklama başına maliyet, reklamlarınıza her tıklanma için vereceğiniz en yüksek tıklama bedelini ifade eder. Bu tutarlar Akıllı Teklif StratejilerindeLINK değişiklik gösterebilir.

 

Reklam Vermeden Önce Yapılması Gerekenler

Hedef Belirleme

Her işletme için hedefler farklılık gösterebilir. Reklam vermeye başlamadan önce neyi hedeflediğinizden emin olmalısınız.

  • E-ticaret sitesi için ürün satışı
  • Potansiyel Müşteri Edinimi (CRM datası toplamak)
  • Yayıncılar için ziyaretleri sıklaştırmak adına etkileşim
  • Önde gelen markalar için devamlılığı esas alarak marka bilinirliğini arttırmak

Biz aslında hedef olarak tanımlanan kavrama dönüşüm diyoruz. Dönüşüme bir ön bilgi formu doldurmak, başarılı bir ürün satışı örnek gösterilebilir.

Hedef Kitlenin Belirlenmesi ve Rakip Analizi

  1. Hedef Kitlenin Davranışları
  2. Ortak davranış özellikleri ve ortak ilgi alanları neler?
  3. Sunulan ürün ve hizmetler bu kitlenin hangi sorununu çözecek?
  4. Neden sizden bu ürünü ve hizmeti almalılar?

Bunlara ek olarak aynı ürün veya hizmeti sunduğunuz rakiplerden farkınız ne olacak?  Müşteri rakip firmada hangi sorunu yaşamış ve buna siz nasıl bir çözüm üretebilirsiniz?  Gibi soruların cevapları olmadan reklam kampanyası başarılı sayılamaz.

Google Ads ile alakalı yaptığımız çalışmalarda reklam uzantıları, performans planlayıcı, optimizasyon aracı, kalite puanı, hedef türleri ve anahar kelimeler ile ilgili kısa bilgiler aktarmaya devam edeceğim ve bu sayede reklam çalışmalarını yaparken nelere dikkat ediyoruz sizinde şeffaf bir şekilde bilmenizi istiyorum.

Başarılı bir reklam kampanyası oluşturmak ve google ads reklamı vermek için iletişim sayfasından, sosyal medya hesaplarımdan ya da mail yoluyla benimle iletişime geçebilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir