İçeriğe geç

Search Intent (Arama Niyeti) Kategorileri

Search intent bir kullanıcının online sorgusunda bulunan arama niyetini ifade eder. Her kullanıcı (hepimiz gibi) bir arama sonucunda istediği birşeyi bulmaya çalışır. Spesifik bir adres mi arıyor? Bir soruya cevap mı arıyor, yoksa bir ürün satın almak üzere mi arama yapıyor?

Bu yazıda kısaca arama niyetinin ne olduğunu ve nasıl yaklaşmamız gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

Search intent (Arama Niyeti) nedir?

search-intent

Search intent ile alakalı sorguları 4 kategoriye ayırabiliriz.

1- Araştırma Niyetli Aramalar (Yönlendirici/Bilgilendirme)

Bu arama niyetine bilgi sahibi olmak için yapılan aramalar diyebiliriz. Hepimiz internet üzerinden farklı konular ile ilgili aramalar yapabiliyoruz. Kimimiz hava durumuna bakmak isterken, kimimiz çocuklarımızın eğitimi kimimiz de anlık benzin fiyatlarını araştırıyor.

Bu tür aramaları yapan kullanıcılar genellikle net sorular karşılığında net cevapları bulmak istiyor. Google bu konuya çok daha derin yaklaşıyor. Şöyle ki; bir kullanıcı beşamel sosu araştırırken google bunun sos tarihçesini değil içeriğini araştırdığını biliyor.

2- Yönlendirici/Yönlendirme Aramalar

İkinci arama niyeti başlığımız da yönlendirme niyetli aramalar. Bu arama niyeti için kullanıcı spesifik bir adres istiyor diyelim. Youtube’dan video izlemek isteyen bir kullanıcı google’a youtube yazarak direk web sitesine gitmek istiyor.

3- Satın Alma Niyetli Aramalar (Ticari Aramalar)

İnsanların satın alma (satın alma için araştırma) için yaptıkları arama niyetidir. Bu yaklaşım genellikle satın alma ve satın alma öncesi yapılan aramaları tanımlar. Bu sezon adidas’ın en iyi ayakkabısı hangisi? Yazlık şort modelleri geldi mi acaba? Yeni bulaşık makinesi almalıyım? gibi sorular bu niyeti açıklayabilen sorular olabilir.

4- Dönüşüm/İşlem Odaklı Aramalar

Bu yaklaşım ise direk satın alma niyetini tanımlayan aramalardır. İnternet üzerinden alışveriş yapmak üzere yaptığımız her arama bu başlığa dahil olabilir. İnsanlar net olarak birşey satın almak istediklerinle işlem odaklı arama yaparlar.

Search intent Örnekleri

Yukarıda belirttiğimiz arama niyetleri ile ilgili bir kaç anahtar kelime örneği verelim.

Mesela işlem odaklı aramalar için kullanılacak kelimeler muhtemelen şunlar olacaktır:

  • satın al
  • indirim
  • ürün isimleri (adidas ürün isimleri vb)
  • alışveriş

Araştırma/Bilgilendirme niyeti olan aramalar için(bu kelimelerin olması şart değil) :

  • bilgilendirme
  • nasıl yapılır
  • yapmak için en iyi yol
  • neden

gibi kelimeler araştırma niyetli aramalara örnek gösterilebilir.

İçerikleri Arama Niyetine Göre Düzenleme

Hedef kitleniz için doğru bir sayfa ve içerik yarattığınızdan emin olmalısınız. Bilgilendirme amaçlı arama yapan bir kullanıcıya PS4 ürün açıklamaları ve sayfasını göstermek istemezsiniz. Yani en azından websitenizde satıyor olabilirsiniz ancak bilgilendirme için blog sayfasına yönlendirip müşteriyi oradan alışveriş sepetine yönlendirebilirsiniz. Tabii bu arada insanlar sizin ürününüzü satın almak için geldiyse onları gereksiz bilgilendirme sayfaları ile boğmaya da gerek yok.

Ürün sayfalarınızı her zaman ticari/işlem odaklı kelimeler ile optimize etmek en doğrusu olacaktır. Sağlıklı beslenme ürünleri satıyorsanız buna göre bir kategori ve sayfa oluşturmalısınız. Bu ürünler ile ilgili bilgilendirme sayfanız da mevcut ise bu sayfanızı da bilgi alma terimleri ile donatabilirsiniz. Hedef anahtar kelime stratejilerinizi search intent yaklaşımını kavrayarak belirleyebilirsiniz.

Web sitelerinizi dizayn ederken bu yaklaşımları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. İşinize yarayacağından hiç şüphem yok. Umarım bir fikir edinebilmişsinizdir.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir